Reflektor

Džon Lidon ponovo napao kreatore serije "Pistol": Dizni je ukrao prošlost i stvorio bajku za srednju klasu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Independent

11/04/2022

-

09:01

Džon Lidon ponovo napao kreatore serije "Pistol": Dizni je ukrao prošlost i stvorio bajku za srednju klasu
Seks Pistols - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Džon Džozef Lidon ponovo je napao kreatore serije "Pistol", koja će 31. maja početi da se prikazuje na streaming platformi Disney+, a koja se bavi legendarnim pank bendom "Sex Pistols" čiji je član bio Lidon, poznatiji kao Džoni Roten.

U tekstu, koji je objavljen na Lidonovoj zvaničnoj internet stranici, navodi se kako se činilo da će se serija baviti gitaristom Stivom Džounsom (reditelj Deni Bojl je izjavio da seriju zasniva na memoarima ovog gitariste pod nazivom "Lonely Boy: Tales from a Sex Pistols"), a ne grupom u celini. 

"Prema trejleru, čini se da to nije slučaj. Džounsova simpatičnost očigledno se koristi u svrhu prodaje serije, u koju nije učestvovao i koja je stvorena iza njegovih leđa. Stavljanje reči u Džounsova usta i prepravljanje istorije. Fantazija srednje klase. Dizni je ukrao prošlost i stvorio bajku koja ima malo veze s istinom", navodi se u objavi koja se završava rečima: "Da nije tragično bilo bi smešno."

U trejleru koji je objavljen, vidi se kako Lidon (Enson Bun) objašnjava članovima benda da im je "monarhija ukrala budućnost" i poziva ih da započnu "revoluciju mladosti".

Takođe, mogu se videti interesantni odlomci oživljenog trenutka kada su članovi benda potpisali svoj prvi ugovor sa A&M ispred Bekingemske palate.

Prema zvaničnom sinopsisu, "Pistol" se bavi predstavljanjem rokenrol revolucije, iz perspektive gitariste Stiva Džounsa.

"Ovo je priča o bendu bučne dece iz radničke klase, 'bez budućnosti', koji su uzdrmali temelje dosadnog, iskvarenog establišmenta, zapretili da će srušiti vladu i promenili muziku i kulturu za sva vremena", stoji u opisu serije.

Pevača Džona Lidona igra Enson Bun, gitaristu Stiva Džounsa Tobi Volas, bubnjara Pola Kuka Džejkob Slejter, a basistu Sida Višosa oživeo je Luis Partridž.

U prvoj igranoj seriji o utemeljivačima pank pokreta u muzici, manekenku Džordan Muni, koja je bila redovan gost na nastupima Pistolsa, igra Mejsi Vilijams, zvezda "Igre prestola", dok devojku basiste Sida Višosa Nensi Spangen glumi Ema Eplton.

"Nema reči kojima mogu objasniti koliko je to pogrešno"

Pevač Sex Pistolsa Džon Lidon bio je protiv snimanja serije, ali je zato Džordan podržala Bojlov projekat i čak sarađuje kao konsultant.

Kako je ona u jednoj izjavi za britanske medije izjavila, Lidon je prosto izuzet sa rada na seriji jer je "previše težak za rad i ne bi doprineo mnogo čemu".

Pevač kultne grupe, poznati Džoni Roten (nadimak Rotten - engl. truo, pokvaren), dobio je zbog pokvarenih zuba i zadržao ga je kao svoje matično ime u muzici sve do kraja aktivnog učešća u Pistolsima), zadao je mnogo glavobolja ekipi serije, budući da je tražio od suda da zabrani upotrebu muzike benda "Sex Pistols" u novoj seriji Denija Bojla. 

Međutim, nekadašnje kolege, bubnjar Pol Kuk i Stiv Džouns suprotstavili su mu se i dobili su ga na sudu.

Sud je 23. avgusta prošle godine, naime, ocenio da je za licenciranje autorskih prava na muziku grupe "Sex Pistol", prema ugovoru koji su članovi benda potpisali 1988. dovoljna većina glasova.

"Ja sam pevač i tekstopisac, frontmen, imidž, šta god hoćete. Kako to nije relevantno? To me zapanjuje. Destrukivno je prema onome što bend jeste i plašim se da bi ceo projekat mogao biti ekstremno negativan. Kako bi bilo ko mogao da pomisli da se ovo može nastaviti bez konsultacija sa mnom i baviti se mojim privatnim životom i mojim problemima, a da se ne napravi bilo kakav smislen kontakt sa mnom pre najavljivanja projekta svetu? Mislim da nema reči kojima mogu objasniti koliko je to pogrešno", napisao je u objavi pevač nakon sudske odluke.

Panker, koji je takođe član grupe "Public Image Ltd", završio je objavu stihom jedne od pesama benda, "The Order of Death": "To ste tražili, to ćete i dobiti".

"Sex Pistols" osnovani su u Londonu 1975. Postali su poznati kao revolucionarni britanski muzički sastav i pioniri pank pokreta. Bend se raspao 1978. (naredne godine od predoziranja je preminuo basista Višos), ali su nakon toga imali brojne zajedničke nastupe, od kojih je poslednji održan 2008.

Džon Lidon se u svojoj hvaljenoj knjizi-autobiografiji "Roten: Zabranjeno za Irce, crnce i pse" (Rotten - No Irish, No Blacks, No Dogs, 1995) osvrnuo na sopstvenu prošlost, na odrastanje, kao i na bend i buntovnički "no future" stav koji je donela pojava panka. Na srpskom je ova knjiga objavljena 2008. u izdanju Lagune.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura