Reflektor

Koncerti koji su obeležili 20. vek: 12 nezaboravnih svirki (FOTO+VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Independent

08/01/2022

-

19:46

Koncerti koji su obeležili 20. vek: 12 nezaboravnih svirki (FOTO+VIDEO)
profimedia, ASSOCIATED PRESS, Prinskrin/Youtube/Nirvana - Copyright profimedia, ASSOCIATED PRESS, Prinskrin/Youtube/Nirvana

veličina teksta

Aa Aa

Iako su protekle godine održani pojedini festivali, a muzičari sve vreme od početka pandemije na sve moguće načine pokušavaju da održe "živi kontakt" s publikom, mnogi su i dalje željni lajv nastupa na koje neće morati da se ulazi sa propusnicama zbog koronavirusa. Britanski Idependent zato je posegao u prošlost i izdvojio nezaboravnih 12 koncerata koji su održani ikada.

12. Oasis, festival Nebvortu (1996)

Prema oceni novinara Independent,  bilo je mnogo izvanrednih stvari u vezi sa dve istorijske noći koje je sastav "Oasis" proveo na festivalu u Nebvortu.

profimedia

 

Između ostalog, u masi je avgusta 1996. bilo 250.000 fanova, među kojima su bili i mnogi poznati, uključujući i dobar deo reprezentacije Engleske.

U momentu kada su braća Galager izašla suvereno na scenu najveće rokenrol zabave u istoriji Britanije, prošlo je tek nešto više od tri godine od kada ih je menadžer Alan Mekgi zapazio na svirci u praznom pabu u Glazgovu i odmah s njima dogovorio saradnju. 

11. The Doors, Nju Hejven (1967)

Nevolje su počele i pre nego što su se legendarni "The Doors" popeli na scenu u Konektikatu 9. decembra 1967. A priča kaže da je se frontmen Džim Morison "zabavljao" sa obožavateljkom iza scene, kada ga je policajac, navodno angažovan kao obezbeđenje benda, zamolio da pođe. "Nosi se", odgovorio mu je Morison, na šta je policajac kazao: "Poslednja šansa..." Morison je uzvratio sa: "Poslednja prilika da se nosiš!". Policajac ih je oboje isprskao suzavcem, a nastup je odložen, kako bi se Morison oporavio.

profimedia

 

Kada je konačno izašao na scenu, Morison je iskoristio priliku da podeli iskustvo sa fanovima i u jednom momentu nazove policajca "malom svinjom u plavom".

To je bio izgovor da se policajci popnu na scenu i odvedu Morisona, kasnije optuženog za podsticanje nereda, nepristojnost i javni razvrat. Međutim, kultni muzičar i pesnik ubrzo je oslobođen tih optužbi zbog nedostatka dokaza.

10. Tina Tarner, Stadion Marakana (1988)

Tina Tarner je stekla ime šezdesetih godina 20. veka, kao pevačica popularnog dua "Ajk i Tina", i to nizom zapaljivih nastupa zbog kojih je dobila naziv "Kraljica rokenrola". Do 1988. su kružile glasine da bi mogla da privede kraju svoju karijeru nakon svetske turneje "Break Every Rule", na kojoj je bila te godine.

profimedia

 

Ispostviće se da su sve te priče bile i više nego neosnovane, jer je Tina Tarner i godinama kasnije nastavila da obara rekorde širom sveta. I verovatno najzapaženiji njen nastup odigrao se u Rio de Ženeiru 16. januara 1988, kada je na čuvenom stadionu Marakana privukla 180.000 ljudi. Ovim rasprodatim koncertom upisala se u istoriju kao prvi solo izvođač koji je uspeo da privuče toliki broj ljudi.

9. Daft Punk , festival Koačela (2006)

U noći 29. aprila 2006. postojalo je samo jedno mesto na kom su ljubitelji dobre muzike želeli da budu - u Pustinjskom šatoru na festivalu Koačela u Kaliforniji. Ali problem je bio taj što je prostor namenjen samo za 10.000 ljudi, a prema legendi te noći je bilo četiri puta više onih koji su pokušavali da priđu bliže i gledaju trijumfalni debi nastup "Daft Punk" inspirisan svemirskim brodom u obliku piramide.

profimedia

 

Njihov set (kasnije održavan kao "Alive! Tour") trajno je promenio način na koji će se elektronska muzika izvoditi uživo i, kako piše novinar Independenta, niko ni kasnije nije mogao da parira standardu koji su pomenute noći postavili sada već penzionisani roboti.

8. Nirvana, Riding festival (1992)

Uoči nastupa sastava "Nirvana" na jednom od kultnih festivala u Engleskoj, pronela se priča da bend možda neće uspeti da izađe na binu zbog napetosti koja vlada između članova i zavisnosti od heroina frontmena Kurta Kobejna. I na početku je delovalo sve prilično napeto.

Prinskrin/Youtube/Nirvana

 

Kobejna, sa perikom i u bolničkoj haljini, na scenu je u invalidskim kolicima gurnuo čuveni muzički novinar i urednik Everet Tru, a on je s mukom ustao, otpevao stih iz pesme Amande Mekbrum "The Rose" i srušio se na sceni.

Ali sve je to bila varka, jer pošto je nakratko nepomično ležao na bini, Kobejn je skočio na noge i bend je "isprašio" sjajan set, sa gotovo svim numerama sa albuma "Nevermind" iz 1991.

7. The Band, San Francisko (1976)

ASSOCIATED PRESS

 

"The Bend" je oproštajnim koncertom "Poslednjim valcerom" (The Last Waltz) u San Francisku na Dan zahvalnosti 1976. priredio nezaboravnu noć, zajedno sa Ronijem Hokinsom i Bobom Dilanom, kao i Nilom Jangom, Džoni Mičel, Vanom Morisonom i Ringom Starom. I sve to ovekovečio je Martin Skorseze u pravom koncertnom filmu "The Last Waltz".

6. Peti Smit, njujorški klub CBGB (1975)

Peti Smit je sa grupom istomišljenika za kratko vreme preokrenula jedan poetsko-umetnički projekat u ono što će postati jedan od najvažnijih i najuticajnijih sastava panka, pozicionirajući klub CBGB na Donjem Menhetnu čvrsto na muzičkoj mapi.

profimedia

 

 

 

 

Debi album Peti Smit "Horses" (1975) nastao je upravo tokom intimnih nastupa koje su imali u pomenutom klubu, gde su naizmenično nastupali sa, takođe, pionirima panka i alternativne muzike "Television".

5. Elvis Prisli, televizijski specijal (1968)

"Kralj rokenrola" do 3. decembra 1968. godine i televizijskog povratničkog specijala ("The Comeback Special"), nije nastupao uživo prethodnih sedam godina. Elvis Prisli je poslednji javni nastup imao marta 1961. na Havajima, a u međuvremenu je snimao filmove.

profimedia

 

Njegov povratak na scenu 1968. bio je odlučujući momenat za njegovu muzičku karijeru. Bio je to uspešan nastup, koji je ponovo pokrenuo Elvisovu pevačku karijeru, i posle kog više niko nikada neće gledati crno kožno odelo na način na koji je gledao do tada.

4. Džoni Keš, Folsom zatvor (1968)

Dok je 1953. služio u američkom vazduhoplovstvu, Džoni Keš je gledao noar film "Unutar zidova zatvora Folsom" (1951), koji ga je inspirisao da napiše pesmu, zamišljajući kako bi izgledalo biti zatvoren u kalifornijskom zatvoru.

Prinskrin/Youtube

 

Pesma "Folsom Prison Blues" bila je njegov drugi singl objavljen 1953, i postala je popularna među zatvorenicima, toliko da je Keš pozvan da nastupa u zatvorima.

U Folsomu, koji se nalazi blizu Sakramenta, održao je dva nastupa 13. januara 1968. Snimak je potom objavljen kao album, imao je milionski tiraž i ostao kao obavezna lektira koja proslavlja odmetnički život i oštro kritikuje zatvorsko iskustvo.

3. Džimi Hendriks, Vudstok (1969)

Priča kaže da je Džimi Hendriks kasno došao na Vudstok. Prvobitni plan je bio da kao hedlajner i u tom trenutku najplaćeniji rok muzičar u petak popodne otvori festival, koji je okupio neke od najvećih muzičkih zvezda, ispisujući istoriju.

Ali Hendriks nije do podneva u nedelju stigao do farme Maksa Jasgara u blizini sela Betel, pa je zato odlučeno da zatvori festival. Raspored nastupa je toliko kasnio, da je Hendriks na kraju izašao na scenu u 8.30 ujutro (ponedeljak).

profimedia

 

Svojom verzijom američke himne, po mnogima, poslao je antologijsku antiratnu poruku, a njegove fotografije tokom izvođenja "Star Spangled Banner" smatraju se jednim od najvažnijih trenutaka šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

2. The Sex Pistols, Mančester (1976)

Koncert "The Sex Pistols" u mančesterskoj maloj sali "Lesser Free Trade Hall" 4. juna 1976. promenio je živote nekolicine prisutnih - prema legendi u publici je bilo ni četrdesetoro ljudi, među kojima i oni koji će promeniti lice popularne muzike.

ASSOCIATED PRESS

 

Ostaje upisano da je te noći počela era panka jer su svirci prisustvovali Hauard Devoto, koji je sa Pitom Šelijem osnovao bend "Buzzcocks", Mark E. Smit - osnivač sastava "The Falls", Ijan Kertis, Piter Huk i Berni Samner ("Warsaw", pa "Joy Division"), kao i Stiven Patrik Morisi - osnivač benda "The Smiths". Na istom koncertu bili su i genije zvuka Martin Hanet i  TV voditelj Toni Vilson, koji će otvoriti prvo klub "Fektori", a potom i izdavačku kuću kroz koju će makar proći neki od najvažnijih bendova mančesterskog novog talasa.

1. The Rolling Stones, festival Altamont (1969)

Iz hipi sna su se mnogi probudili 6. decembra 1969, kada je četiri meseca nakon Vudstoka i to kao kalifornijski odgovor na taj festival organizovana beslatna svirka - festival Altamont, na kome su nastupili i Santana i "Jefferson Airplane", uz hedlajnere "The Rolling Stones". Oko 300.000 ljudi se okupilo da čuje, pre svega "Stonse", koji su ovim koncertom mogli trijumfalno da zaključe godinu nakon uspešne turneje po Americi.

Međutim, angažovanje motorista "Anđela pakla", poznatih po ne tako dobroj reputaciji, da rade kao obezbeđenje se pokazalo nerazumnim izborom. Uz njihovo grubo ponašanje, ali i nedostatak bolje organizacije i nedozvoljene supstance, muzički festival je prerastao u nasilje i katastrofu.

ASSOCIATED PRESS

 

Tokom nastupa "Stonsa" na smrt je izboden osamnaestogodišnjak Meredit Hanter, a podaci kažu da je ukupno četvoro preminulo tokom festivala, koji ostaje možda i najmračniji momenat u istoriji rokenrola.

Preporuka za vas

Noel Galager o "slučaju princa Harija": Ja sam kao Vilijam, imam brata koji ne zna da začepi...
Loši geni, a ne zavisnost, ubili su Elvisa, tvrdi istoričarka i autorka nove knjige o Kralju roka

Komentari (0)

Kultura