Reflektor

Umetnost plus nauka: Svetovi veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2021

-

12:32

Umetnost plus nauka: Svetovi veštačke inteligencije
Umetnost plus nauka: Svetovi veštačke inteligencije - Copyright Promo/CPN

veličina teksta

Aa Aa

Šesto izdanje "art+science" programa Centra za promociju nauke (CPN) ove jeseni donosi nove i uzbudljive sadržaje inspirisane veštačkom inteligencijom na lokacijama u Beogradu i Novom Sadu, a ovoj manifestaciji je prethodilo pokretanje virtuelne platforme, koja objedinjuje sve aktivnosti CPN kada su u pitanju spojevi nauke i umetnosti, kao i aktuelnosti, dešavanja i otvorene pozive na nacionalnom, evropskom i globalnom nivou.

Promo/CPN

Pokrenuta virtuelna platforma, kao trajno mesto susreta, razmene informacije i preseka aktuelnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni

Program ovogodišnjeg izdanja "art+science" manifestacije zasnovan je na kritičkom i kreativnom sagledavanju, čitanju i tumačenju vrednosti, sistema i mogućnosti veštačke tehnologije.

"Kao dominantna super-tehnologija današnjice, veštačka inteligencija (AI) nesumnjivo boji naše živote i sve više utiče na okruženje u kome se nalazimo i na odluke koje donosimo. Njenim razvojem, analizom i primenom bave se na hiljade istraživača širom sveta koji znanja iz izrazito heterogenih disciplina i oblasti: kognitivne i neuro nauke, matematika, lingvistika, robotika, mašinsko učenje.., usmeravaju ka kreiranju nove tehnološke stvarnosti.

U takvom stremljenju i ubrzanoj hiperprodukciji sadržaja, mnoga ključna pitanja i teme su preskočeni ili apstrahovani, te je njihovo tumačenje ostavljeno onima koji su spremni na dublji, otvoreni i nesputani dijalog", objašnjavaju iz CPN.

Pobednik nacionalne selekcije

Pobednički rad nacionalne AI Lab selekcije za 2021. godinu je BINEMA, dugoročni projekat proučavanja savremenog plesa kao pojave u naučnom kontekstu, koreografa Marka Milića. 

Ovaj rad teži približavanju naizgled distanciranih svetova i traženju tačaka spajanja i povezivanja.

Rad se trenutno razvija u saradnji sa naučnim mentorima iz projekta Clean Cadet, finansiranog kroz prvi program za veštačku inteligenciju Fonda za nauku, dr Jelenom Slivkom i dr Nikolom Luburićem, sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Pored produkcije pobedničkog rada nacionalne AI Lab selekcije, ove godine će biti predstavljeno i jedinstveno naučno-umetničko istraživanje zasnovano na nizu susreta, radionica i zajedničkih promišljanja naučnika i umetnika, koje je dovelo do nastanka sasvim novog interdisciplinarnog tima.

Tema istraživanja i intervencije aktera sa Akademije umetnosti i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu jeste obrada i katalitičko predstavljanje velike baze podataka antropogenog zagađenja Dunava i doprinosa koji svi mi, kao pojedinci, (ne)svesno činimo svojim svakodnevnim postupcima.

Promo/CPN

Manifestacija "art+science" deo je projekta Evropske laboratorije veštečke inteligencije

Zajednički virtuelni program se, takođe, priprema i sa Ars elektronikom iz Linca, najznačajnijom globalnom tačkom kada je u pitanju interdisciplinarno ukrštanje nauke, umetnosti i novih tehnologija.

Šesto izdanje manifestacije "art+science" deo je programskih aktivnosti CPN u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (AI Lab), finansiranog kroz EU program "Kreativna Evropa". AI Lab okuplja 13 raznovrsnih institucija koje se bave vezama između umetnosti, tehnologije i društva.

Pokretanjem dijaloga i iniciranjem interdisciplinarnih saradnji otvaraju se brojne teme koje generiše veštačka inteligencija i analizira budućnost zasnovanu na ovoj supertehnologiji. 

Promo/CPN

Centralni deo manifestacije biće održan od 23. septembra do 23. oktobra u više muzejskih i izložbenih prostora

Centralni deo manifestacije će se održati od 23. septembra do 23. oktobra u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, kao i u Galeriji Instituta Servantes, Naučnom klubu Centra za promociju nauke i na drugim lokacijama.

Pored izlaganja kompleksnih, izazovnih i često jedinstveno koncipiranih radova, publika će biti pozvana da se uključi u brojne edukativne i prateće programe.

Komentari (0)

Kultura