Reflektor

"Moja velika mrsna pravoslavna svadba" 20 godina kasnije: Gde su sada i šta rade zvezde hit komedije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Metro

22/04/2022

-

20:33

"Moja velika mrsna pravoslavna svadba" 20 godina kasnije: Gde su sada i šta rade zvezde hit komedije
"Moja velika mrsna pravoslavna svadba" 20 godina kasnije: Gde su sada i šta rade zvezde hit komedije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tula Portokalos, tridesetogodišnja Grkinja koja radi u porodičnom restoranu "Zorba" u Čikagu želi nešto više od života. Međutim, njen otac Gas želi samo da se ona uda za pristojnog Grka, pa joj majka pomaže prvo da upiše koledž i potom da preuzme tetkinu turističku agenciju.

Kada Tula upozna Ijana Milera, zgodnog momka i profesora srednje škole, nastaju nevolje jer njena porodica, posebno otac, nije baš srećan zbog činjenice da se njegova ćerka viđa sa strancem. Gas će morati da nauči da prihvati potencijalnog zeta, s druge strane - Ijan će morati da nauči da prihvati Tulinu brojnu familiju.

Ovako bi ukratko mogao da glasi sinopsis "Moje velike mrsne pravoslavne svadbe" (My Big Fat Greek Wedding) koja je pre 20 godina osvojila publiku širom sveta.

Film koji je premijerno prikazan 2002. ostvario je neverovatan uspeh na blagajnama širom sveta i upisao se na listu uspešnijih romantičnih komedija svih vremena sa zaradom od preko 241 milion dolara.

"Moja velika mrsna pravoslavna svadba" zaradila je i nominaciju za nagradu Oskar u kategoriji najbolji originalni scenario, za koji je zaslužna upravo glavna glumica Nia Vardalos. 

Ona je priču zasnovala na sopstvenom životu jer se, i sama potomak grčkih doseljenika u Kanadu, udala za Ijana Gomeza, Amerikanca portorikanske i rusko-jevrejske krvi. Gomez je takođe glumac, najpoznatiji po ulozi Endija u seriji "Kugar taun", dok je u "Pravoslavnoj svadbi" igrao Majka, najboljeg druga Ijana Milera. 

Vardalos je napisala i nastavak 2016. godine, kada se već dobro poznatim likovima priključila glumica Elena Kampuris u ulozi Paris, ćerke Tule i Ijana. I drugi deo je postigao dobar uspeh na blagajnama (370 miliona dolara), a priča porodice Portokalos našla se i kao mini-serija na malim ekranima.

Prošle godine je zvezda filma potvrdila da je završila s pisanjem scenarija i da se uveliko razmišlja o snimanju trećeg dela ove hit komedije.

"Da, istina je da proteklu godinu pokušavamo da snimimo scenario koji sam napisala i čiji je naziv `Moja velika mrsna pravoslavna svadba 3`. Ali ono što nije istina jeste informacija da snimamo trenutno", objavila je Nia Vardalos na društvenoj mreži.

Glumica je, takođe, u jednom od razgovora za medije izrazila nadu da će "Pravoslavnu svadbu 3" snimati u Grčkoj nakon što se situacija sa pandemijom smiri.

profimedia

 

Ono što je manje poznato jeste da je film nastao na bazi monodrame, a da se kao producent pojavljuje Rita Vilson, koja je i sama grčkog porekla, a koja je poznata i kao supruga holivudskog veterana Toma Henksa.

Dvadeset godina od premijere, gde su sada i šta rade zvezde ove hit komedije:

Nia Vardalos

Pošto je osvojila i tri nominacije za nagradu "Zlatni globus" (u kategorijama za najbolju glumicu, najbolji igrani film i najbolju komediju) za film "Moja velika mrsna pravoslavna svadba", Vardalos je kasnije te godine bila i domaćin čuvenog programa "Saturday Night Live".

profimedia

 

Glumica je potpisala scenario i za nastavak hit komedije, a koji je na bioskopska platna stigao 2016, te stala iza pomenute mini-serije (spin-of) koja je emitovana 2003. i imala je samo sedam epizoda.

Pisala je i igrala svih ovih proteklih 20 godina. Zaslužna je za već kultni mjuzikl "Connie and Carla" o dve žene koje se pretvaraju da su dreg kraljice. Igrala je u još jednom filmu sa grčkom tematikom - "Moj život u ruševinama" (My Life in Ruins) sa Ričardom Drajfusom, a kao rediteljka je debitovala filmom "Mrzim Dan zaljubljenih" (I Hate Valentine's Day) 2009.

Vardalos je, takođe, ko-scenarista filma u kom su igrali Tom Henks i Džulija Robert  "Lari Kraun" (Larry Crowne) i potpisala je bestseler memoare o ličnom iskustvu i proživljenom prilikom usvajanja ćerke koja je imala u to doba tri godine. Memoari su objavljeni pod nazivom "Instant Mom".

Glumica, koja sada ima 59 godina, pojavila se i u nizu popularnih TV serija, među kojima su "Uvod anatomiju", "Red i zakon", "Devica Džejn"...

U međuvremenu se i razvela od Ijana Gomeza, sa kojim je bila u braku od 1994. do 2018.

Džon Korbet

Džon Korbet igrao je Ijana, zgodnog i opuštenog momka koji je morao da se izbori sa mnogo više pravila i prebrodi mnogo više drame nego što je za očekivati, budući da se zaljubio u devojku kao što je Tula.

profimedia

 

Korbet je na neki način bio zvezda filma jer je iza njega bilo više nego uspešno pojavljivanje u planetarno popularnoj seriji "Seks i grad", gde je igrao Ejdana koji je dugo bio u vezi sa glavnom junakinjom Keri Bredšo. U ovoj seriji igrao je u čak 22 epizode.

Nakon filma "Moja velika mrsna pravoslavna svadba", Korbet je snimao romantičnu komediju sa Kejt Hadson "Raising Helen" (Život sa Helen, 2004), potom i horor film "The Messengers" (Glasnici, 2007) i triler "Street Kings" (Gospodari ulice, 2008). Ponovo se udružio sa Vardalos, kada je prihvatio da igra u njenom filmu "Mrzim Dan zaljubljenih".

Korbet sada ima 60 godina, a iza njega su i drugi uspešni televizijski projekti. Od 2009. do 211. igrao je u "United States of Tara" (Ujedinjene Države Tare), četiri godine je bio i zvezda serije "Parenthood" (Roditeljstvo), a u poslednje vreme publika kraj malih ekrana imala je priliku da ga gleda u Netfliksovim ostvarenjima "To All the Boys" (Svim momcima).

Ulozi Ejdana se vratio u drugom nastavku filma "Seks i grad" (2010), ali se nije pojavio u nedavno emitovanom nastavku pod nazivom "I tek tako..." (And Just Like That...).

Publici se predstavio i kao pevač kantri muzike, objavio je dva studijska albuma i već sa prvencem iz 2006. dospeo na 45. mesto Bilbordove liste najboljih kantri albuma. Drugi album objavio je 2013. pod nazivom "Leaving Nothin’ Behind".

U vezi je sa glumicom Bo Derek od 2002, u braku su od 2020. 

Lejni Kazan

Kao već priznata zvezda pozorišne scene i ekrana, Lejni Kazan se pridružila ekipi filma "Pravoslavna svadba" i odigrala ulogu Tuline majke Marije. Karijera ove glumice se kretala od toga da je podučavala svoju srednjoškolsku vršnjakinju Barbru Strajsend na Brodveju za "Fanny girl" do toga da se pojavljivala gotovo redovno rame uz rame sa Dinom Martinom.

profimedia

 

Bila je nominovana i za nagrade "Toni" i "Emi", a vodila je i dva Plejboj džez kluba, a potom je pozirala gola za publikaciju iz 1970.

Nakon filma "Moja velika mrsna pravoslavna svadba", Kazan se pojavljivala na malim ekranima u serijama "Očajne domaćice", "Uvod u anatomiju", "Moderna porodica", "RuPaul’s Drag Race", "Kralj Kvinsa" i "Fuller House".

Zajedno sa Adamom Sandlerom se pojavila 2008. u filmu "Don't Mess with the Zohan", a potpom i u "I Now Pronounce You Chuck and Larry".

Doživotni je član The Actors Studio, a od 2012. predaje glumu i produkciju na Univerzitetu u Los Anđelesu.

Majkl Konstantin

Glumac je preminuo 31. avgusta 2021, u 84. godini.

Iako je ostvario brojne uloge tokom duge karijere, Konstantin će ostati upamćen po radu na hit komediji "Pravoslavna svadba" u kojoj je tumačio Grka koji živi u Americi, ali ne uspeva da se asimilira. Konstantin je, takođe, sin grčkih emigranata.

profimedia

 

Konstantin je svoju karijeru započeo na pozorišnoj sceni Njujorka pedesetih godina prošlog veka, a pre "Pravoslavne svadbe" bio je poznat televizijski glumac, koji je igrao direktora Simura Kaufmana u komediji "Room 222" koja je emitovana na ABC kanalu od 1969. do 1974.

Za tu ulogu dva puta je nominovan za "Emi" nagradu, a jednom je to priznanje i osvojio.

Prvi film snimio je 1959. "The Last Mile", pre toga se pojavio u ostvarenju Pola Munija "Inheret the Wind" (1953), a imao je i malu, ali važnu ulogu u "Hazarderu" iz 1961. sa Polom Njumenom u glavnoj ulozi. 

Uloga Grka Gasa biće jedna od poslednjih koje je Konstantin ostvario.

"Rekao mi je da neće moći da nam se pridruži u trećem filmu i njegova želja je bila da nastavimo dalje", napisala je Vardalos na društvenoj mreži, opraštajući se od filmskog oca i prisećajući se poslednjih poruka koje su razmenili.

Đia Karides

Australijska glumica Đia Karides je igrala rođaku Niki, koja je imala nešto otvoreniji pogled na život i svet, pa je u porodici važila za nekoga ko nema problem da prekrši običaje i tradiciju.

profimedia

 

Karides je kao glumica debitovala sa 12 godina u "The Love Letters from Teralba Road", a igrala je i u ostvarenjima zajedno sa Džonom Travoltom i Emom Tompson, te u nastavku serije "Tvin Piks", a jedna od njenih poslednjih većih uloga bila je u HBO hit seriji "Velike male laži".

Među zapaženijim projektima ove, sada 57-godišnje, glumice su i australijski projekat "East of Everything", te fantastična avanturistička serija "The Librarians", filmovi "Exposed", "Brudning Man"...

Andrea Martin

Tetka Viola ostala je upamćena po brojnim komičnim momentima, ali najviše po tome što je za posnu slavu pripremila jagnje. Ovu epizodnu ulogu maestralno je na velikom platnu iznela Andrea Martin.

profimedia

 

Sa šest nomninacija za nagradu "Toni", i dve osvojene nagrade za "Pippin" (2013) i "Noises Off" (2016), glumica Andrea Martin se proslavila već 1976, u kanadskoj skeč komediji "SCTV" zajedno sa Džonom Kendijem, Eugenom Levijem i Ketrin O'Hara.

Martin sada ima 75 godina, a poznata je široj publici i po ulogama u filmovima "The Producers" i "Black Christmas", sinhronizaciji brojnih ostvarenja, među kojima su i Betmen i Sunđer Bob Kockalone, te seriji "Vil i Grejs".

Prošle godine igrala je u seriji "Harlem".

Džoj Fatone

Nakon ogromnog uspeha koji je postigao sa bendom "NSYNC" i hitovima, kao što su "Bye Bye Bye" i "It’s Gonna Be Me", uloga Anđela, brata glavne junakinje koji je uvek spreman na akciju i da izađe iz okvira porodične tradicije, bila je jedna od prvih glumačkih iskoraka ove pop zvezde.

profimedia

 

Nakon "Pravoslavne svadbe", Fantone se 2001. pojavio u ostvarenju "On The Line" sa bivšim kolegom iz benda Lensom Basom.

Iako je nastavio da se bavi glumom, povremeno se pojavljujući i u kameo rolama, Fatone je tokom proteklih 20 godina igrao na Brodveju i bio domaćin - voditelj zadužen za razgovore na crvenom tepihu sa zvezdama za TV kuću NBC, podseća Metro.

Zauzeo je drugo mesto u šou-programu "Dancing With The Stars" 2007. godine, a od 2019. godine ovaj 45-godišnjak je u ulozi domaćina šou-kviza Common Knowledge" i člana žirija irskog muzičkog-šou takmičenja "Last Singer Standing".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura