Aktuelno iz kulture

Gde su sada i šta rade najveće zvezde filmova o Hariju Poteru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

28/11/2021

-

20:20

Gde su sada i šta rade najveće zvezde filmova o Hariju Poteru
Danijel Redklif, Ema Votson i Rupert Grint - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno je obeležena 20. godišnjica filmske premijere prve ekranizacije romana Džoan K. Rouling: "Hari Poter i kamen mudrosti".

Te 2001. godine, ljubitelji knjiga Džoan K. Rouling završili su čitanje "Vatrenog pehara" i konačno mogli po prvi put da vide voljene likove oživljene na velikom ekranu.

Dok su Harija, Rona, Hermionu i druge junake igrali tada potpuno nepoznati mladi glumci, većina profesora škole Hogvorts već su bili velike zvezde.

Gde su danas i šta rade voljeni junaci popularne franšize?

Hari Poter (Danijel Redklif)

Dečak koji je igrao jednog od omiljenih dečjih likova svih vremena, sada je uspešan odrastao muškarac koji uživa u finansijskoj slobodi zahvaljujući izuzetno isplativim ugovorima koje je imao za ulogu Harija Potera.

Redklif je u februaru 2021. ispričao za Empire magazin da tu ulogu smatra zaslužnom što je mogao da eksperimentiše sa "čudnim ulogama" i nezavisnim i nekomercijalnim filmovima, poput "Swiss Army Man" i "Guns Akimbo". 

Njegov poslednji projekat je antologijska serija "Miracle Workers" u kojoj igra anđela, princa i sveštenika, a sledeće godine trebalo bi da igra u filmu "The Lost City" uz Sandru Bulok i Breda Pita.

Ron Vesli (Rupert Grint)

Najbolji prijatelj Harija Potera ovekovečen je u liku Ruperta Grinta, koji se nakon velikog uspeha franšize, posvetio televizijskim serijama.

Od 2017. igra u Netfliksovoj crnoj komediji "Sick Note" uz Nika Frosta, u tv adaptaciji filma "Sneč" Gaja Ričija i miniseriji "The ABC Murders" na BBC. Od nedavno je u svoju biografiju dodao i horor seriju "Servant" na Apple TV+.

Hermiona Grejndžer (Ema Votson)

Votson je nakon uloge Hermione nastavila da niže uspehe na velikom platnu, ali je poslednjih godina rešila da napravi pauzu od glume. Poslednji put smo imali priliku da je gledamo u ulozi Meg Marč u hit filmu "Male žene". 

Pre toga, između ostalog, igrala je u "The Bling Ring" Sofije Kopole i igranom rimejku Diznijeve "Lepotice i zveri". Završila je studije britanske književnosti na Braun unverzitetu i tokom pandemije saopštila da je počela da radi i iza kamera, što znači da bi uskoro mogli da je očekujemo u ulozi rediteljke.

Albus Dambldor (Ričard Haris i Majkl Gambon)

Prvi glumac koji je igrao direktora Hogvortsa Albusa Dambldora - Ričard Haris - preminuo je nedugo nakon premijere filma "Hari Poter i dvorana tajni".

Već je bio poznato ime u birtanskoj kinematografiji, a u ulozi ga je nasledio Majkl Gambon, kom je nakon tog angažmana karijera procvetala. Nedavno smo mogli da ga gledamo u trileru "Kordelija", biografskom filmu o Džudi Garland i Amazonovoj seriji "Fortitude".

Minerva Mekgonagal (Megi Smit)

Nakon što je završena saga o Hariju Poteru, profesorka preobražavanja i starešina Grifindora postala je udovica Vajolet Kroli u hit seriji "Dauntonska opatija".

Reprizirala je tu ulogu i u filmskim verzijama te priče, od kojih će se poslednja "Dauntonska opatija: Nova era" u bioskopima naći naredne godine. Inače, Megi Smit ima 86 godina.

Severus Snejp (Alan Rikman)

Glumac Alan Rikman umro je 2016. godine od raka pankreasa, ali će večno živeti kroz svoje brojne uloge, među kojima je i Severus Snejp, majstor napitaka na Hogvortsu.

Poslednju ulogu imao je u filmu "Alisa iza ogledala".

Rubeus Hagrid (Robi Koltrejn)

Nežni poludžin koji se ponaša kao lovočuvar Hogvortsa, čuvar imanja i učitelj brige o magijskim stvorenjima bio je Robi Koltrejn, glumac koji je imao uspešnu karijeru i pre rada na franšizi. 

Nedavno se pojavio kao glumac, pisac i reditelj Orson Vels u komediji "Urbani mitovi", a igra jednu od glavnih uloga u miniseriji "Nacionalno blago".

Remus Lupin (Dejvid Tjulis)

Najbolji profesor odbrane od mračnih veština Remus Lupin, pridružio se glavnoj postavi od "Zatvorenika iz Askabana"

Glumca Dejvida Tjulisa koji je portretisao tu ulogu, od nedavno smo mogli da vidimo u filmovima "Čudesna žena" i "Liga pravednika", a trenutno pozajmljuje glas čarobnjaku Šejmu u animiranoj seriji "Big Mouth".  

Sirijus Blek (Geri Oldman)

Voljenog Harievog kuma nepravedno optuženog za ubistvo Pitera Petigrua, oživeo je na velikim ekranima legenda Geri Oldman, kog znamo iz mnogih poznatih filmova kao što su "Profesionalac", "Drakula", "Darkest Hour" i "Mank".

Dobio je Oskara za najbolju mušku ulogu za njegovo igranje Vinstona Čerčila.

Piter Petigru (Timoti Spal)

Izdajnik Piter Petigru skrivao se od ostatka čarobnjačkog sveta duže od jedne decenije, ali ne i Spal koji je igrao tu ulogu.

Samo u 2021. godini, imao je glavne uloge u dva filma - "The Last Bus" i "The Obscure Life of the Grand Duke of Corsica", a igrao je u bioskopskom hitu "Spenser" o životu princeze Dajane.

Lord Voldemor (Rejf Fajns)

Glumac koji je igrao mračnog čarobnjaka "čije se ime ne sme izgovoriti", igrao je zlikovca u najnovijem filmu o Džejmsu Bondu, kao i u dramama "The Dig" i "The Forgiven".

Njegov najnoviji projekat - "The King's Man", trebalo bi da se nađe u bioskopima u decembru.

Drako Melfoj (Tom Felton)

Najiritantniji đak Sliterina, igrao je u filmovima "The Flash", "Planeta majmuna: Početak", "A United Kingdom". 

Felton se takođe posvetio svojoj drugoj strasti: muzici. Njegov prvi album "YoOHoO" nedavno je objavljen na platformi Spotify.

Komentari (0)

Kultura