Reflektor

Vrnjački maturanti plešu za Ginisa: Četiri plesa za šest minuta uz zvuke "Slepog miša"

Komentari

Autor: FoNet

19/05/2022

-

10:45

Vrnjački maturanti plešu za Ginisa: Četiri plesa za šest minuta uz zvuke "Slepog miša"
Vrnjački maturanti plešu za Ginisa: Četiri plesa za šest minuta uz zvuke "Slepog miša" - Copyright Wikipedia.org/Katarina Z

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200 vrnjačkih maturanata plesaće u petak 20. maja tačno u podne uz zvuke operete "Slepi miš" Johana Štrausa na glavnom trgu u Vrnjačkoj Banji, u okviru manifestacije "Ples sa Evropom- Maturska parada 2022", saopštila je danas Turistička organizacije Vrnjačke Banje.

Osim Vrnjačke Banje plesaće se i na gradskim trgovima Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Jagodine, a u brojnim evropskim državama poput Češke, Mađarske, Slovenije, Austrije i drugih u plesu na trgovima očekuje se ukupno oko 30.000 maturanata.

Četiri plesa za šest minuta, uz mnogo smeha i dobrog raspoloženja, u promenljivom ritmu,

devojke u rozim, a mladići u plavim majicama, sa crvenim kišobranima, zaplesaće uz zvuke
Štrausove operete.

"Vrnjačka Banja će sa ostalim evropskim gradovima pokušati da obori Ginisov rekord u broju plesača koji istovremeno plešu, a i ako do toga ne dođe nećemo mnogo žaliti, jer je ovo nastavak jedne lepe tradicije koja traje već godinama, i verujem da će se maturanti odlično zabaviti", rekao je direktor TO Vrnjačka Banja Ivan Trifunović.

Praizvedba ovog remek-dela operske umetnosti održana je 5. aprila 1874. godine u Beču.

Od tada pa sve do danas, publika uvek uživa u tom Štrausovom muzičkom biseru koji se, u međuvremenu, našao na najvećim svetskim operskim scenama, od Državne opere u Beču, preko londonskog Kovent Gardena, do Metropolitena u Njujorku.

Uvertira za ovu operetu standardni je deo repertoara bečkog Novogodišnjeg koncerta, jer radost Štrausove muzike dele podjednako i izvođači i gledaoci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura