Društvo

Još sutra elektronska prijava za prijemni ispit u specijalizovanim odeljenjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2022

-

15:11

Još sutra elektronska prijava za prijemni ispit u specijalizovanim odeljenjima
Mala matura - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Prijave za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola još sutra se primaju elektronski preko portala Moja srednja škola. Oni koji to ne urade elektronskim putem, moći će da se prijave u svojim osnovnim ili srednjim školama u kojima se polažu prijemni ispiti, 7. i 8. aprila.

U saopštenju Ministarstva prosvete podsećaju da će prijemni ispiti za te škole, u skladu sa Konkursom, biti realizovani u srednjim školama od 13. do 22. maja. Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2022/2023. godinu, predviđena su ukupno 74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju.

Za polaganje prijemnih ispita za upis učenika u umetničke škole, specijalizovana odeljenja i gimnazije, kao i odeljenja u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku, za školsku 2022/2023. godinu, planirana su ukupno 5.002 mesta.

Od ukupnog broja planiranih mesta u gimnazijama, 2.792 mesta predviđeno je za one učenike koji žele da upišu specijalizovana gimnazijska odeljenja. U umetničkim školama i odeljenjima planirana su 1.772 mesta.

Kako se navodi, u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u 51 školi planirano je 1.140 mesta. U odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport u 16 škola, planirano je 480 mesta, u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku u sedam škola planirano je 240 mesta.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Takođe, u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke u 12 škola planirano su 552 mesta, a za odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za audio-vizuelne umetnosti u sedam škola planirano je 140 mesta.

Isto tako, u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju u pet škola planirano je 100 mesta, u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku u tri škole 60 mesta.

Takođe, u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju u četiri škole planirano je 80 mesta, a u odeljenja u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku (bilingvalna odeljenja), u 11 škola planirano je 438 mesta.

U 15 škola i odeljenja likovne oblasti planirano je 708 mesta, u tri baletske škole 86, a u 33 muzičke škole planirano je 978 mesta. Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 27. do 29. juna, podseća se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija