Reflektor

"Posmatrač zvezda": Beogradska filhamonija organizuje koncert za ljubitelje svemira

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

17:29

"Posmatrač zvezda": Beogradska filhamonija organizuje koncert za ljubitelje svemira
Grandiozni spektakl Beogradske filharmonije i Gabrijela Felca - Copyright Marko Đoković/Beogradska filharmonija

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija najavila je za 27. maj u Kolarčevoj zadužbini koncert na kome će solista Piter Mur sa svojim trombonom oponašati teleskop u kompoziciji "Posmatrač zvezda".

Koncert, koji će biti održan pod upravom šefa-dirigenta Gabrijela Felca, biće "idealan za zaljubljenike u svemir" s obzirom da ga zatvara Simfonija br. 2 Rahmanjinova.

"Ako se u filharmonijskom programu nađu nazivi 'Potraga za noćnim nebom', 'Sazvežđa, 'Veliki i Mali medved', 'Orion, Pegaz', 'Mlečni put' jasno je da je svemir inspirisao kompozitora Džonatana Douva da komponuje delo 'Posmatrač zvezda'", navodi se u saopštenju Filharmonije.

Kažu i da kompozicija "prati sanjara koji razgleda kosmos i trombonom umesto teleskopom prati različita sazvežđa", a stavove ove svemirske fantazije povezuje tema poznate dečije pesmice "Sijaj, sijaj zvezdo mala".

Trombonista Mur je sa 12 godina bio najmlađi pobednik BBC takmičenja "Mladi muzičar", sa 18 je postao najmlađi član Londonskog simfonijskog orkestra, a predaje i na Kraljevskoj muzičkoj akademiji i Školi za muziku i dramu Gildhol.

"Pretposlednji koncert u filharmonijskoj sezoni zatvara raskošna, veličanstvena i emotivna Simfonija broj 2 Rahmanjinova. Veliki klub ljubitelja Felca posebno će uživati u izvođenju ovog dela budući da je Felc ''specijalista'' za Rahmanjinova", navedeno je u saopštenju Filharmonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura