Reflektor

Omaž velikoj Mileni Pavlović Barili: Izložba "Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2022

-

21:26

Omaž velikoj Mileni Pavlović Barili: Izložba "Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela"
Omaž velikoj Mileni Pavlović Barili: Izložba "Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela" - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/ Dario Konstantinović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela" otvorena je večeras u 19 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Ova konceptualna izložba predstavlja omaž neponovljivoj umetnici.  

Na izložbi učestvuje 15 savremenih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos u viđenju Mileninog stvaralačkog opusa - Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović, Boogie i Nebojša Babić.

Svečanom otvaranju prisustvovali su ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, kao i Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja Republike Srbije koja je otvorila ovaj značajan događaj.

Izložbu organizuju Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Milene Pavlović Barili u Požarevcu i pod pokroviteljstvom Ambasade Italije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a trajeće do 15. septembra.

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/ Dario Konstantinović

 

Milena Pavlović Barili bila je jedna od najznačajnijih umetnica međuratnog perioda.

Roditelji intelektualci ohrabrili su je da razvija svoj talenat, a ljubav prema slikarstvu, odvela ju je na studije sve do Minhena. 

Na akademijama Knir i Likovnoj akademiji uvidela je da stilski odstupa od njihovog perfecionizma i odlučila da to učini svojim potpisom. 

Svoje umetničko obrazovanje nastavila je u Španiji, a zatim i Londonu, Parizu i Rimu.

Njena prva izložba održana je u Beogradu, da bi zatim usledile izložbe u Požarevcu, Londonu, Parizu, Rimu i Njujorku. 

Imala je razvijen društveni život i često je bila okružena velikanima tadašnje umetničke scene, istaknutim slikarima, pesnicima i kritičarima omiljene joj avangarde. 

Bila je i izuzetna pesnikinja, koja je pisala i na francuskom i italijanskom jeziku. 

Poslednje godine života Milena provodi u Njujorku, gde se uporedo sa slikarstvom bavila i ilustracijama za mnoge modne časopise kao što su Vogue, Harpers Bazaar i Glamour, kao i modnim dizajnom, kostimom i scenografijom. Umrla je 6. marta 1945. godine u 36. godini života u Njujorku

Gojković: Milena Pavlović Barili je naša Frida Kalo

Gojković je rekla otvarajući izložbu da Milena Pavlović Barili - koja je uvek bila ispred vremena, - naša Frida Kalo zaslužuje punu nacionalnu brigu i pažnju.

Izložba nudi novu perspektivu na umetnički opus jedne od najznačajnijih srpskih umetnica, te potvrđuje da je Milenino delo vanvremensko i kao takvo nepresušna inspiracija slikarima, piscima, dizajnerima...

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/ Dario Konstantinović

 

"Milena, ćerka italijanskog pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija i Požarevljanke Danice Pavlović, i večaras simbolično spaja Srbiju i Italiju. Univerzalna snaga njenog stvaralašta i danas je spona koja kulturne veze naše dve zemlje čini jačim“, navela je ministarka i dodala da je Milena i pored kratkog životnog puta, postala svojevrsna ikona naše i svetske kulturne scene između dva svetska rata.

"Naša je privilegija da sa ponosom možemo da kažemo da smo imali tako darovitu slikarku. Išla je ispred vremena. Ona je naša Frida Kalo ... Tim više je naša obaveza da njena dela učinimo što vidljivijim široj publici“, poručila je Gojković i dodala da je izložba izvanredan primer međunarodne saradnje.

Komentari (0)

Kultura