Reflektor

Premijera "Demokratije": Nikad dovoljno opreza sa slobodom

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

14/05/2021

-

10:25

Premijera "Demokratije": Nikad dovoljno opreza sa slobodom
Premijera "Demokratije": Nikad dovoljno opreza sa slobodom - Copyright Dragana Udovičić/BDP

veličina teksta

Aa Aa

Nakon predstava "Život je pred tobom", "Smrt trgovačkog putnika" i "Anđeli čuvari", reditelj Veljko Mićunović odlučio je da na sceni teatra na Crvenom krstu postavi Josifa Brodskog i njegovu "Demokratiju". Premijera je u subotu, 15. maja, na Maloj sceni "Predrag Pepi Laković" Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

"Paradoks demokratije verovatno leži u tome što `sebe smatra za Dobro, što večno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo`. Pojedinac se tu nalazi u beznadežno podređenom položaju i nema mogućnost da uzvrati. Sve šanse su na strani protivnika. Moralna superiornost čoveku ne nudi nikakvu utehu. Na raspolaganju mu ostaju samo sopstveni obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju da koračaju sat ili dva. Ali za razliku od individue koja posustaje, demokratija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena, višestruko silovana i gnevna", reči su Mićunovića.

U sali samo 80 gledalaca

"Demokratija" je nastala u koprodukciji sa Novosadskim pozorištem (Ujvideki Szinhaz). Pretpremijera je zakazana za 14. maj, a prva repriza za 16. maja. U sali je dozvoljeno prisustvo 80 gledalaca. Izvođenja na Maloj sceni počinju u 19.30 sati.

Reditelj sa kolegom dramaturgom Slobodanom Obradovićem potpisuje i adaptaciju teksta ruskog pesnika i esejiste, nobelovca Josifa Brodskog, a svoj noviji pozorišni izazov opisuje kao scensko delo koje polazi iz gogoljevske situacije, naloga ili naredbe, da je u jedno društvo potrebno implementirati demokratiju.

Dragana Udovičić/BDP

 

"Ta država je utopistička kako oni vole da je zovu, ali i, kako sam Brodski kaže, vrlo autoritarna. Mi svedočimo setu scena, poglavlja na putu demokratizacije jednog društva, a pitanje je da li je to danas moguće u sistemu vrednosti koji je postao amoralan", izjavio je Mićunović na konferenciji za novinare.

Groteska o predsedniku i ministrima

Akteri predstave su predsednik i ministri jedne države koji dobijaju nalog da implementiraju demokratiju.

Prema rečima reditelja, komad je savremen i za sva vremena, a priča se ne prepoznaje samo u postjugoslovenskim prostorima, već seže duboko i u Evropu i u Ameriku.

Dragana Udovičić/BDP

Premijera "Demokratije" je 15. maja

"Predstava pokušava da svakom od nas servira da krene iz svog dvorišta, od čišćenja svog dvorišta, jer čini mi se da je negde početak problema da svako od nas preuzme deo krivice", ističe Mićunović.

Što se tiče stila, reditelj kaže da su se poigravali sa groteskom, a situacije, baš zbog prepoznavanja gledalaca u njima, biće i duhovite, provejavaće smeh, koji će u nekim trenucima postati vrlo gorak.

"Ne krivite ogledalo što vam je lice ružno", citira reditelj Gogolja.

 

Uloge u "Demokratiji" tumače Ozren Grabarić iz Zagreba, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić iz Beograda i Gabor Pongo i Arpad Mesaroš iz Novog Sada.

"U ovom pozorištu se dešavaju neke zaista izvanredne predstave, toliko regionalnih reditelja prolazi kroz kuću da je to impresivno", podelio je utisak Grabarić, koji se u ovoj sezoni beogradskoj publici predstavio i u komadu "Ružni, prljavi, zli" u režiji Lenke Udovički.

Mala Jugoslavija

Govoreći o procesu rada na novom komadu, istakao je potrebu opreza sa slobodom.

"Jedino je važno znati u samom umetničkom procesu rada, kao i inače u životu i temi drame, da moramo biti oprezni sa slobodom. Nije dobro kad je ima previše, ni premalo, već je neophodno da bude prisutna taman onoliko koliko nam treba", zaključuje Grabarić.

Milinu što deli scenu sa beskrajno talentovanim kolegama glumcima, kao i svima van pozornice, istakla je Tamara Aleksić, dok Ivana Nikolić podseća na to da BDP radi punom parom u poslednjem periodu.

"Mi našu predstavu kao i druge komade u ovo vreme zovemo "Mala Jugoslavija", jer svaki projekat okuplja umetnike iz čitavog regiona. Naše novo iskustvo predstavlja individualan rast svih nas", naglasila je Nikolić.

Scenografiju je kreirala Marija Kalabić, kostime Jelena Stokuća, a muziku je komponovala Irena Popović Dragović.

Komentari (0)

Kultura