Reflektor

Francuski institut slavi 70. rođendan: Velika proslava uz umetnike i savremeni ples

Komentari

Autor: Euronews

21/06/2021

-

10:21

Francuski institut slavi 70. rođendan: Velika proslava uz umetnike i savremeni ples
Francuski institut slavi 70. rođendan: Velika proslava uz umetnike i savremeni ples - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Proslava 70. rođendana Francuskog insituta u Srbiji biće održana danas, 21. juna, od 14 sati ispred ove ustanove u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, a u prisustvu potpredsednice vlade i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, ambasadora Francuske u Srbiji Žan-Luja Falkonija, direktora Francuskog instituta u Srbiji Manuela Buara, kao i umetnika i studenata koji će svedočiti o svom odnosu sa Francuskom i Francuskim institutom u Srbiji.

"Želimo da 21. juna sa svima u Srbiji podelimo trenutak radosti i veselja. Ispred naše zgrade u Beogradu, naši saradnici, umetnici, prikazaće uživo deo svog stvaralaštva. Nakon teškog perioda pandemije, želimo da pokažemo snagu naše energije, našu sposobnost i želju da okupimo ljude i podelimo zadovoljstvo stvaranja i osmišljavanja", izjavio je Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Srbiji.

Popodnevni program će od 14.30 do 18 časova obeležiti umetnički nastupi, kulinarska i vinska iznenađenja, besplatni testovi nivoa francuskog jezika, informacije o kursevima francuskog i studiranju u Francuskoj.

Ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj, DJ Gringo će predstaviti savremenu francusku muziku, umetnice TKV i Kaldea demonstriraće svoju uličnu umetnost, grafički kolektiv Matrijaršija štampaće i prodavati majice "70 godina", a grupe Balkan Fury i Stanica Servis za savremeni ples će izvoditi savremeni i hip-hop ples.

Promo

 

Završetak i zatvaranje manifestacije zakazani su za 18 časova uz nastup francuske plesne trupe Sine Qua Non Art, u izlozima Francuskog instituta u Srbiji. Njeni osnivači, koreografi Kristof Beranžer i Žonatan Pranlas-Dekur borave u Beogradu tokom juna i rade sa studentima Instituta za umetničku igru.

Francuski institut u Srbiji je sastavni de svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta i njegova misija je da održava stare i gradi nove puteve svestrane saradnje između Francuske i Srbije.

Naslednik Francuskog kulturnog centra u Beogradu, Francuski institut danas ima svoja sedišta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Komentari (0)

Kultura