Reflektor

Premijera drame "Čudo Svetog Georgija" u Bugarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2021

-

20:55

Premijera drame "Čudo Svetog Georgija" u Bugarskoj
Premijera drame "Čudo Svetog Georgija" u Bugarskoj - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Čudo Svetog Georgija" Rusomira Bogdanovskog, u režiji Nikole Zavišića, biće premijerno izvedena večeras i sutra u Dramsko-lutkarskom teatru "Ivan Radoev" iz Plevena u Bugarskoj, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Niša i teatra "Joan Slaviči" iz Arada (Rumunija).


Ovo je prvi zajednički projekat pozorišne asocijacije "Sedam Plus", osnovane pre tri godine u Plevenu, koja spaja pozorišta iz Evrope i Balkana - Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Makedonije, Bugarske i Srbije.

U predstavi igraju glumci sva tri pozorišta: Asen Dankov, Entoni Penev, Borisa Sarafova i Nađa Keranova (teatar ,,Ivan Radoev”, Bugarska), Dragiša Veljković, Dragana Jovanović i Marko Pavlovski (Narodno pozorište Niš), Marina Pali i Stefan Dogaru (Teatar "Joan Slaviči", Rumunija).

Kao specijalni gost projekta nastupiće glumac Dejan Lilić, prvak Dramskog teatra Skoplje (Severna Makedonija).

Drama "Čudo Svetog Georgija" biće premijerno izvedena u NP Niš 6. septembra, čime će svečano biti otvoren drugi pozorišni festival "Teatar na raskršću" u toj ustanovi, dok je premijera u Rumuniji planirana mesec dana kasnije, odnosno 6. oktobra.

Ova tragikomedija sa elementima fantastike, napisana 50-ih godina prošlog veka, predstavlja priču o paraboli između života i smrti.

Na duhovit, zabavan i apsurdan način bavi se mračnim temama, zajedničkim za sve narode Balkana: neprekidnim ratovima, surovim ubistvima vladara i pitanjima vere i religije, njihovim promenama i zloupotrebama.

Groteskna igra se dešava u jednom bezimenom carstvu, gde se vodi večita borba za vlast, a narod se drži u potpunoj pokornosti kroz zloupotrebu i manipulaciju verom.

Zaplet nastaje kada anđeli, na čelu sa arhangelom Mihailom, ponude vladaru da se odrekne starih paganskih verovanja i primi jednu novu religiju koja neobično podseća na hrišćansku.

U tom međunarodnom projektu, gde su uključena tri regionalna pozorišta, režija je poverena Nikoli Zavišiću iz Srbije, dok je drama delo makedonskog pisca Rusomira Bogdanovskog iz Severne Makedonije.

Autorsku ekipu dalje čine umetnici iz Bugarske - kompozitor Milen Apostolov, scenograf Nikolaj Dimitrov Nad, kostimograf Konstantin Vlkov, dramaturg Andrej Filipov (Bugarska) i asistent reditelja Kalina Enčeva, dok je iz Rumunije koreograf Andrea Gavriliju.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu