Reflektor

Predstava "Midlseks": Šta se dešava kada telo ili um odstupaju od opšteprihvaćene "normalnosti"?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2022

-

11:58

Predstava "Midlseks": Šta se dešava kada telo ili um odstupaju od opšteprihvaćene "normalnosti"?
Predstava "Midlseks": Šta se dešava kada telo ili um odstupaju od opšteprihvaćene "normalnosti"? - Copyright S. Doroski

veličina teksta

Aa Aa

Suočavanje sa svojim telom, okolinom, porodicom, identitetom, sled je u životu svakog od nas, ali šta kada naše telo ili um odstupa od onoga što okolina smatra "normalnim"? Prema podacima Ujedinjenih nacija najmanje 1,7% populacije je interseksualno, odnosno međupolno, a samo 0,5% dece, lekari svrstavaju u tu kategoriju. Da je ovo karakteristika sa kojom se rađamo, poput boje očiju, ne bi bilo toliko važno. Međutim, o granicama interseks stanja ne odlučuje priroda, nego ljudi.

Upravo ova tema jeste tema romana "Midlseks" Džefrija Judžinidisa koji je do sada stekao kultni status. Pored toga što je nagrađen Pulicerom, u aprilu 2020. se pojavila vest da je u toku snimanje serije po romanu za HBO.

Međutim, ova priča o različitosti može se pogledati i u Srpskom narodnom pozorištu i to večeras na sceni "Pera Dobrinović".  Dramatizaciju potpisuje Dimitrije Kokanov, a režiju Jovana Tomić, a predstava je nastala u koprodukciji sa Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad (OPENS).

S. Doroski

 

Odvažna mlada ekipa u "Midlseksu" progovorila je o polovima, suočavanju sa sobom, strahovima, te postavila pitanje šta je danas "normalnost", zašto čovek ima potrebu da svrstava stvari po određenim normama i nepisanim pravilima.

Ova predstava jedna je od pet predstava čije teme su najviše namenjene mladima, te će, pored predstave "Slepa mrlja", za predstave "Midlseks", "Kod Večite slavine", "Golmanov strah od penala", "Kafka machine", "Tesla, izumetnik", srednjoškolci i studenti imati popust više od 50 odsto te će tako ulaznica, od ovog oktobra, uz indeks i knjižicu iznositi 400 dinara.

U predstavi igraju: Bojana Milanović, Branislav Jerković, Zoltan Molnar, Draginja Voganjac, Sonja Kesler, Aleksandar Sarapa, Tijana Marković, Aljoša Đidić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović i Mia Simonović.

S. Doroski

 

Za scenografiju predstave zadužena je bila Jasmina Holbus, a za kostim Maja Mirković. Muziku je komponovao Luka Mejdžor, dok je scenski pokret radio Igor Koruga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura