Reflektor

Domaći film o prvim višestranačkim izborima u Srbiji biće premijerno prikazan na festivalu u Amsterdamu

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2022

-

11:38

Domaći film o prvim višestranačkim izborima u Srbiji biće premijerno prikazan na festivalu u Amsterdamu
Domaći film o prvim višestranačkim izborima u Srbiji biće premijerno prikazan na festivalu u Amsterdamu - Copyright Prinstscreen YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarni film o srpskoj političkoj istoriji i prvim višestranačkim izborima 1990. godine, "Prizvan i pozvan", izabran je za takmičarski program na najznačanijem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amesterdamu, gde će imati i svoju svetsku premijeru 14. novembra, saopštili su producenti.

"U dinamičnoj smeni prošlosti i sadašnjosti, arhivskog i snimljenog materijala, komičnom šumu sukobljenih ideologija i egoa, preispitujući sadašnji trenutak, pratimo put od kraja jednopartijskog sistema, preko prividne demokratije do početka građanskog rata", izjavio je Luka Papić, reditelj filma.

Film je nastao u produkciji Ranč productiona uz podršku Filmskog centra Srbije. Produkcija veliku zahvalnost duguje kolektivu Medijska arheologija na čiji se rad sa arhivom i istraživanje "Prizvan i pozvan" nadovezuje.

Ekipu filma čine, Luka Papić i Srđa Vučo, scenario, režija, montaža, produkcija, Luka Papić, kamera, Mićun Jauković, dizajn zvuka, Jelena Marković, supervizor montaže, Jovan Bačkulja, ko-producent i Vladimir Vulević, saradnik na scenariju.

"'Prizvan i pozvan' je politička ready made komedija sa tragičnim posledicama koja, posmatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji, govori o pet bivših predsedničkih kandidata, danas pet neprilagođenih antiheroja koji se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. godine. i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj", izjavio je Srđa Vučo, reditelj filma.

Ovo je drugi dugometražni dokumentarni film Ranč production-a koji će imati premijeru 14. novembra 2022. u Amsterdamu.

Prethodni film "Bez" osvojio je nagrade na festivalima Visions du Reel, Beldocs i Underhill i sada nastavlja prikazivanja na međunarodnim festivalima (u oktobru je prikazan na festivalima Astra film festival u Rumuniji i 30_70 u Italiji).

Tokom novembra, film će imati više projekcija u Dvorani kulturnog centra u Beogradu.

IDFA, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu, jedan je od vodećih festivala dokumentarnog filma u svetu.

Tokom dvanaest dana prikazuje više od 250 međunarodnih dokumentarnih filmova.

U okviru festivala održavaju se i IDFA Forum, najveće evropsko tržište sufinansiranja za međunarodne dokumentarne produkcije i Docs for Sale, međunarodno tržište dokumentarnih filmova na kome agenti i distributeri imaju izbor najboljih kreativnih dokumentarnih filmova u protekloj godini.

Ovi programi, pozicionirali su IDFA festival, kao najbolje rangirani u svetu kreativnog dokumentarnog filma.

Komentari (0)

Kultura