Reflektor

Makedonski etno-darkeri u Domu omladine: Koncert grupe Mizar za kraj godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2022

-

11:14

Makedonski etno-darkeri u Domu omladine: Koncert grupe Mizar za kraj godine
Makedonski etno-darkeri u Domu omladine: Koncert grupe Mizar za kraj godine - Copyright Paulo Dukić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon sedam godina jedan od najboljih bendova sa ovih prostora, kultna makedonska grupa Mizar, nastupiće 16. decembra u Domu omladine Beograda.

Poslednji koncert pred beogradskom publikom Mizar je imao 2015, a tri godine pre toga bili su predgrupa Merilinu Mensonu u Areni.

Osnovan davne 1981. godine, Mizar je do danas prošao kroz mnoge faze. Postava se menjala, rastajali su se i ponovo sastajali dok je jedina konstanta ostao kompozitor, gitarista i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski.

Paulo Dukić

 

O koncertu u Beogradu Čapovski kaže: "Jako nam je drago što ponovo nastupamo u Beogradu. Puno nas lepih uspomena veže za taj grad i publiku koja nas je uvek rado dočekivala. Tako smo i letos doživeli i razmenili snažne emocije s fanovima u Ljubljani, Rijeci i Zagrebu, gradovima koje smo takođe posetili nakon dosta godina. Radujemo se dolasku u Beograd i pozivamo sve da nam se 16. decembra pridruže u Amerikani".

Uprkos mnogim promenama, bend je ostao dosledan svom specifičnom izrazu – Mizar stvara muziku zasnovanu na staroslovenskim napevima, makedonskom folkloru i vizantijskoj tradiciji, umotanoj u darkersko ruho.

Status kultnog benda postigli su već po izlasku istoimenog debi albuma iz 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku. Na albumu je sada već nezaboravan hit "Devojka od bronza", a uz autorske na izdanju se našla i zapažena pesma "Zlatno sonce", njihova verzija makedonske narodne pesme "Zajdi zajdi". Album je iste godine proglašen najboljim u tadašnjoj Jugoslaviji, a grupa Mizar postala je koncertna senzacija i odgovor na svetski gotik rok trend koji je u to vreme bio aktuelni muzički pravac.

U dosadašnjoj karijeri Mizar je imao pet ukazanja odnosno pet albuma, a najnovije šesto koje će i promovisati na beogradskom koncertu, najavljeno je 2020. pesmom "Galeb". To je bio i početak saradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cenjenog makedonskog pesnika i književnika koji potpisuje tekstove njihovih novih materijala – "A Day Is Coming / Доаѓа Ден", "Luzna / Scar", "Messengers Of The Downfall (Glasnici na padot)" i "1903" - pesmu o slobodi otpevanu po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog.

Ove godine objavili su i singlove "Izgoren od ova sonce (Burned By This Sun)" i "Večna praznina", kojima Mizar u ozbiljna glazbena dela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti, s moćnim vokalom Zorana Tortevskog u prvom planu.

Ulaznice za koncert Mizara u Domu omladine Beograda možete nabaviti po ceni od 1300 RSD na svim prodajnim mestima Ticket Visiona. Na dan koncerta, cena ulaznice biće 1500 RSD.

Komentari (0)

Kultura