Reflektor

Ekološka "Aj Karmela": Rundek peva "protiv ulagača i njihovih bageraša"

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2021

-

15:03

Ekološka "Aj Karmela": Rundek peva "protiv ulagača i njihovih bageraša"
Darko Rundek - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzičar Darko Rundek snimio je, sam uz gitaru u kućnim uslovima, pesmu "Aj Karmela" sa prilagođenim stihovima u znak podrške borbi protiv uništavanja prirode u morskoj uvali Vruja u Hrvatskoj

Čuvenu pesmu iz Španskog građanskog rata (1936-1939), Rundek je prepevao i snimio za svoj album "U širokom svijetu" (2000), a sada se na snimku umesto dobro znanih stihova: "Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača", mogu čuti stihovi: "Mi smo protiv ulagača i njihovih bageraša".

"Ne rade nam inspekcije, hladna bura Vrujom brije... Spasimo Vruju, spasimo more, jer pravde ruke su prespore", peva i poručuje Rundek, uz podsećanje da se 4. jula dođe u uvalu Vruja, između Omiša i Makarske, na protestni Festival bespravne gradnje i devastacije prirode.

Nekadašnji frontmen kultnog novotalasnog benda Haustor, Rundek je poslednjih godina jedan od ekološki najangažovanijih muzičara regiona, koji se zalaže za vegetarijanstvo, i javno istupa protiv plastičnih kesa, uništavanja drveća i izgradnje mini hidro elektrana.

Organizatori festivala tvrde da je plažu u Vruji "graditelj ogradio svojim bespravnim objektima uzdignutim na državnoj zemlji", a njihove napore da skrenu pažnju javnosti podržali su, između ostalih, uz Rundeka pesmama i muzičari Jura Pađen, Zoran Predin i Saša Antić iz rep benda TBF, kao i bivši košarkaš Dino Rađa.

Komentari (0)

Kultura