Reflektor

Majstor zvuka Aleksandar Protić: Naš cilj treba da bude da televizjske serije iz Srbije privuku internacionalnu pažnju

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2021

-

17:01

Majstor zvuka Aleksandar Protić: Naš cilj treba da bude da televizjske serije iz Srbije privuku internacionalnu pažnju
Majstor zvuka Aleksandar Protić: Naš cilj treba da bude da televizjske serije iz Srbije privuku internacionalnu pažnju - Copyright Printscreen/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Protić Prota bio je gost nove epozode video serijala "Tanjug Reflektor" i u razgovoru je podelio svoja iskustva, kako ga je mukotrpan i predan rad odveo u Američku televizijsku akademiju.

Protića veoma ceni stručna javnost zbog njegovog izuzetnog rada i dostignuća u oblasti dizajna zvuka. Ni za njega nema dileme da je članstvo u Američkoj televizijskoj akademiji izuzetno dostignuće.

"Sigurno je da nisam prvi Srbin u Američkoj televizijskoj akademiji, ali je potpuno tačno da nas nema mnogo sa stalnim prebivalištem u Srbiji i pravom glasa u toj instituciji. Prija mi članstvo u toj instituciji", rekao je Protić.  

Prema njegovim rečima do statusa punopravnog člana Američka televizijske akademije doveo ga je mukotrpan rad za američke brodkastere.  

"Mora se ispuniti forma što se tiče dizajna zvuka i supervizije zvuka u američkim brodkasetrima. Norma je 20 sati materijala u dve godine. Takođe, morate imati nekoga ko je član akademije i ko garantuje za vas. Tim koji vodim za dve godine je producirao trideset sati prigrama i posebno sam ponosan zbog toga", rekao je Protić i dodao da je ostalo još malo vremena da se izglasaju nagrade akademije za ovu godinu.  

Kako kaže, velika je razlika između profesionalnog angažmana u SAD i u regionu nekadašnje Jugoslavije.  

"U Americi ima više novca, a i svaki autor je kreativno slobodniji jer postoji sistem u okviru kojeg je sve poznato. Televizija u SAD traje jako dugo kao biznis. U Srbiji je televizija biznis tek nekoliko godina unazad, a pre toga je bila incident", kazao je Protić.  

O hiper produkciji televizijskih formata u Srbiji u proteklih nekoliko godina, Protić posmatra iz ugla svetskih produkcija.

"Godišnje se u Srbiji snimi manji broj televizijskih serija u odnosu na produkciju HBO kanala za isti vremenski period. Pitanje je da li HBO snima malo ili mi puno. Naš cilj treba da bude da televizjske serije iz Srbije privuku internacionalnu pažnju", kazao je Protić.

Komentari (0)

Kultura