Reflektor

Ruska verzija Černobilja premijerno 21. jula

Komentari

Autor: Euronews

01/07/2021

-

15:18

Ruska verzija Černobilja premijerno 21. jula
Ruska verzija Černobilja premijerno 21. jula - Copyright Printscreen YouTube/KinoCheck International

veličina teksta

Aa Aa

Uspeh mini-serije "Černobilj", snimljenoj u koprodukciji HBO i Skaja, podstakao je Ruse da snime svoju verziju o nuklearnoj katastrofi, koja se dogodila u Ukrajini 1986. godine.

Na Netfliksu će 21. jula biti dostupan ruski igrani film pod nazivom "Chernobyl 1986", koji je režirao Danila Kozlovski.

Fokus ruske verzije je na fiktivnom vatrogascu koji se bori sa posledicama nuklearne eksplozije. Radi se o melodramatičnoj fantaziji, a glavnu ulogu u filmu, mladog atraktivnog vatrogasca, tumači upravo reditelj.

Ruski filmski kritičari su "sahranili" film, zamerajući mu što se radnja odnosi na glavnog lika, a ne opisuje pravi horor koji je prouzrokovala tragedija. Kritičari su film okarakterisali kao više holivudski nego sama holivudska verzija.
 
"Chernobyl 1986" je prvi ruski igrani film koji se bavi posledicama katastrofe i govori o empatičnim ljudima, koji su se žrtvovali kako veliki deo Evrope ne bi postao zona isključenja, gde život više neće biti moguć.
 
U mini-seriji HBO i Skaja mnogi su ipak videli dominantno politički aspekt cele priče, ali je serija o katastrofalnoj eksploziji reaktora dobila najvišu ocenu svih vremena za neku televizijsku seriju na stranici IMDB. Uprkos i brojnim kritikama, da promoviše antirusku propagandu i da je prepuna laži i fikcije, epizode "Černobilja" su odlično ocenjene i na ruskom sajtu Kinopoisk.

Komentari (0)

Kultura