Reflektor

Muzičko-filmska fešta na otvaranju festivala u Ravnom Selu

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2021

-

08:05

Muzičko-filmska fešta na otvaranju festivala u Ravnom Selu
RAVNO SELO FESTIVAL FILMA - Copyright RAVNO SELO FESTIVAL FILMA

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti po redu Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma u tom vojvođanskom selu otvorila je sinoć naša proslavljena glumica Tamara Dragičević. Ranije tokom dana, u Ravnom Selu je postavljen kamen temeljac novog Doma kulture.   

"Posle pet godina borbe došli smo do malog cilja i danas je konačno postavljen kamen temeljac novog Doma kulture! Festival se tokom ovih pet godina održao, osim pauze prošle godine zbog korone. Život čoveka je stalna borba za boljim životom, a ja mogu da budem zadovoljan sada i završenim procesom pripreme četvrtog festivala i konačno kamenom temeljcem novog Doma kulture, u kojem ćemo obezbediti kulturni prostor na kojem prevashodno mladi ljudi mogu da ispolje svoju kreativnosti. Lepo je kad se grade putevi, bolnice i fabrike, ali je jednako važno kad se grade ustanove kulture, jer se tako neguje duhovno biće jednog naroda.

Ravno Selo je bilo mesto u kojem su prikazivani filmovi iz celog sveta, a imali smo i goste iz celog sveta, od Kine, Rusije, Francuske i naravno okolnih zemalja, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a večeras imamo goste iz Makedonije. Veliku zahvalnost dugujem Igoru Miroviću, predsedniku Pokrajinske vlade bez čije podrške ne bi bilo ovog projekta", ovim se rečima obratio sinoć gostima Lazar Ristovski, inače Ravnoselac i osnivač festivala.

RAVNO SELO FESTIVAL FILMA

Ristovski: Kultura je kamen temeljac jednog naroda

Glumica Tamara Dragičević, ovogodišnje lice u fokusu, zvanično je otvorila festival rečima:

"Drago mi je što sam večeras ovde sa vama i danas u Ravnom Selu. Budite ponosni na svoj festival i na svoje selo. Posebno mi je drago što će od sada Beograd I Novi Sad dolaziti kod vas, a ne samo vi kod njih. Sa zadovoljstvom proglašavam četvrti Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma otvorenim!"

RAVNO SELO FESTIVAL FILMA

Tamara: Budite ponosni na festival i svoje selo

Festival je otvoren tradicionalno koncertom filmske muzike. Izvođači su u pratnji Vojvođanske filharmonije pod dirigentskom palicom maesta Mikice Jevtića izveli poznate filmske numere.

Nastupili su prvakinja beogradske opere Sanja Kerkez, glumice Danica Maksimović, Vanja Milačić i Srna Đenadić, kao i Ravnoselac Luka Maraš. Specijalni gost koncerta je bio američki glumac Adam Devenport, koji je izveo numeru "What a wonderful world", a program je ispraćen ovacijama publike. Program otvaranja vodili su glumci Lora Đurović i Marko Janjić.

Nakon koncerta usledila je projekcija filma otvaranja "Superdeep" ruskog reditelja Arsenija Suhina sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi.

"Ovo je moja debitantska uloga na ruskom jeziku i drago mi je da imate mogućnost da pogledate ovaj film. Nisam verovala da će doći i do naše festivalske publike. Hvala još jednom na pozivu i uživajte u filmu I festivalu!", obratila se Radulovićeva publici, koja ju je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Promo

Milena Radulović se rado odazvala pozivu festivala

Predsednik saveta Mesne zajednice Zarija Lazović je, takođe, pozdravio publiku i goste, dok su snimljenim porukama sa velikog platna festivalsku publiku pozdravili laureati prethodnih izdanja festivala i poželeli im uspešan festival i dobro druženje pod vedrim nebom.

Publika je pozdravila i članove žirija glavnog takmičarskog programa Vuka Ršumovića, Stašu Koprivicu i Svetozara Cvetkovića Cveleta, koji je ujedno i predsednik žirija.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazani i domaći film “Lihvar” Nemanje Ćeranića (reditelj će u petak biti gost festivala), češki film "Smotaj i pali" reditelja Adama Hobzika sa našim Peđom Bjelcem (gost će biti, takođe, festivala) u glavnoj ulozi imaće srpsku premijeru, mađarski film "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme" rediteljke Lili Horvat (još jedna srpska premijera) i turski film "Potencijalni kandidat" reditelja Erdžana Kesala.

"Hvala osnivaču festivala Lazaru Ristovskom što je prepoznao i uveo ovaj novi program dokumentarnih ostvarenja. U ovoj selekciji će biti prikazano osam filmova, od kojih će tri filma ovde doživeti srpske premijere, dva poljska i jedan mađarski. Zastupljene su raznolike teme i različiti filmski pristupi, pa predstavljaju jedan presek i domaće i regionalne dokumentarne scene", izjavio je Igor Toholj, selektor novog programa pod nazivom "Kratkih 100 minuta".

Zatvaranje festivala, 4. jula, pratiće dodela nagrada u svim kategorijama uz projekciju filma "Jedini izlaz" Darka Nikolića sa Andjelkom Prpić u glavnoj ulozi.

Novi Dom kulture u Ravnom selu, prema rečima predsednika Opštine Vrbas Predraga Rojevića, biće savremeno opremljen, veličine oko 650 kvadrata sa 223 sedišta.

Komentari (0)

Kultura