Reflektor

Nešković u Narodnom pozorištu počeo probe za Nušićevu "Vlast"

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2021

-

14:51

Nešković u Narodnom pozorištu počeo probe za Nušićevu "Vlast"
Prva proba komedije "Vlast" - Copyright Ustupilo Narodno pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Počele su probe predstave "Vlast", prema istoimenoj komediji Branislava Nušića, a u adaptaciji i režiji Milana Neškovića. Premijera se očekuje krajem oktobra na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Biće ovo četvrtka postavka u Narodnom pozorištu te komedije koju je Branislav Nušić počeo da piše 1937. godine, ali je nije završio, jer je u međuvremenu preminuo.

"`Vlast` je još jedna u nizu Nušićevih komedija kroz koju se bavio temama koje su ga, čini se, neprestano opsedale, poput bahatosti, pohlepe i moralne iščašenosti jednog društva. Ipak, od svih drama koje je napisao, baš ova je ostala nedovršena. U tome smo videli priliku da ovaj nedovršen predložak nadogradimo motivima i situacijama zajedničkim za mnoge Nušićeve tekstove, a koji se na razne načine bave temom vlasti i svime što ona sa sobom donosi, sa željom da preispitamo koliko se, i da li uopšte, godinama kasnije bilo šta promenilo", kaže reditelj Nešković koji je prethodno u Narodnom pozorištu režirao predstave "Kod Večite slavine", "Bela kafa" i "Nečista krv".

U glumačkoj podeli su Aleksandar Srećković (Arsa), Branko Vidaković (Svetozar), Nikola Rakočević (Miloje), Dimitrije Dinić (Pavle), Vanja Ejdus (Mara) i Zorana Bećić Đorđević,(Rina).

Dramaturg predstave je Tijana Grumić, a reditelj Nešković će uraditi i izbor muzike. Kostimograf je Marina Medenica Vukasović, scenograf Andreja Rondović, dok će za scenski govor biti zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Prva čitaća proba predstave "Vlast" održana je 1. jula u probnoj sali nacionalnog teatra, uz prisustvo upravnice Narodnog pozorišta Ivane Vujić Kominac i direktorke Drame Moline Udovički Fotez.

Komentari (0)

Kultura