Reflektor

Veče Đorđa Sladoja u ciklusu "Poezija uživo!" na Kolarcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2023

-

09:01

Veče Đorđa Sladoja u ciklusu "Poezija uživo!" na Kolarcu
Veče Đorđa Sladoja u ciklusu "Poezija uživo!" na Kolarcu - Copyright Branko Lučić

veličina teksta

Aa Aa

Umetničko veče poznatog srpskog pesnika Đorđa Sladoja biće održano u subotu, 18. februara u okviru jubilarne pete sezone tradicionalnog ciklusa "Poezija uživo!" u Kolarčevoj zadužbini, uz direktan prenos na talasima Radio Beograda 2.

Reč je o stvaraocu prisutnom preko četiri decenije na pesničkoj sceni veoma zapaženim zbirkama poezije koje su ovenčane svim značajnim književnim nagradama i priznanjima u zemlji.

Tokom večeri na Kolarcu, Đorđo Sladoje (68) će govoriti poeziju iz svih perioda stvaranja, što dokazuje redak kontinuitet, koji ga čini jednim od najautentičnijih pesnika sa ovih prostora.

Tokom petogodišnjeg trajanja u ciklusa "Poezija uživo!" nastupili su najveći domaći pesnici: Matija Bećković, Ljubomir Simović, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Milosav Tešić, Ana Ristović, Radmila Lazić, Nina Živančević, Enes Halilović, Tomislav Marinković i mnogi drugi.

Deo pesničkog ciklusa bili su i autori iz regiona: Marko Tomaš, Đorđe Matić, Abdulah Sidran, Risto Lazarov, dok je ovogodišnji peti peti ciklus otvorio čuveni afrički pesnik Kofi Anjidoho.

Pesnik Đorđo Sladoje rođen je 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini, gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu.

Sladoje je objavio mnoge knjige pesama kao “Dnevnik nesanice" (1976), "Veliki post" (1984), "Svakodnevni utornik" (1989), "Trepetnik" (1992), "Plač Svetog Save" (1995), "Petozarni mučenici" (1998), "Daleko je Hilandar" (2000), "Ogledalce srpsko" (2003, 2018), "Mala vaskrsenja" (2006), "Manastirski baštovan" ( 2008,2009), "Zlatne olupine" (2012), "Silazak u samoću" (2015), "Pevač u magli" (2017), "Zanatski dom" (2019).

Pesme su mu prevođene na više stranih jezika i zastupljene u mnogim antologijama srpskog pesništva, i tako mu je u Moskvi je 2007. godine objavljena knjiga izabranih pesama na ruskom i srpskom jeziku – "Privikavanje na budućnost", koju je priredio Andrej Bazilevski.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja - Izuzetna Vukova nagrada, Njegoševa, Zmajeva, Dučićeva, Disova, Ćopićeva, Šantićeva nagrada, Žička hrisovulja, Kočićevo pero i druge.
O njegovoj poeziji objavljen je zbornik radova "Đorđo Sladoje, pesnik", povodom nagrade "Žička hrisovulja" koju dodeljuje Biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Od 2021. godine Đorđo Sladoje je glavni i odgovorni urednik “Letopisa Matice srpske".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura