Aktuelno iz kulture

"Miroslav Antić - Okovan u slobodu": Nova dokumentarna serija o čuvenom pesniku i umetniku

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

11:19

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Karišik autor je nove dokumentarne serije o pesniku i umetniku Miroslavu Miki Antiću (1932-1986), koju prikazuje televizija Vojvodine. 

Karišik kaže da je na ideju za snimanje serije došao u razgovoru sa kolegama o značajnim ličnostima naše istorije.

"Imamo potrebnu istorijsku distancu od njegove prerane smrti da bismo bili objektivni, a postoji još uvek živih protagonista, svedoka vremena,  prijatelja i saradnika. To me nagnalo da uđem u  avanturu pravljenja serije o Antiću", rekao je Karišik koji je svoje delo nazvao "Miroslav Antić - Okovan u slobodu".

Antić je preminuo u 54. godini, pa se Karišik radeći na seriji zapitao "kako je sve stigao", kao "osebujna ličnost, svestrani umetnik i renesansni duh". 

"Poznat je kao dečiji pesnik i boem što je nepravedno. Bio je pesnik ozbiljne misaone poezije, a dobar deo gledalaca će saznati da je bio ozbiljan slikar i filmski stvaralac, dobitnik Zlatne arene u Puli, preteča crnog talasa", naveo je Karišik za Tanjug Reflektor.

Prema njegovim rečima, Antić se prvi dotakao teme Golog otoka na igranom filmu, na prevaru ga napravivši umesto najavljene reportaže, o čemu u seriji priča reditelj Želimir Žilnik.

Prinstscreen YouTube/ RTS Trezor - Zvanični kanal

 

Karišik je podsetio i da se Antić prvi dotakao pitanja obaveznog otkupa, kada su posleratne komunističke vlasti problem gladi rešavale otimanjem hrane od seljaka, a kratkim filmom je bio inicirao i postavljanje spomenika Žrtvama racije u Novom Sadu.

"Pokušao sam kroz seriju da naglasim da jeste bio boem, voleo je da ide u kafanu, ali je bio mnogo veći radnik, i to se vidi. Da je bio takav kakva je percepcija ne bi stigao da nam ostavi nepregledan opus literarni, slikarski, filmski, novinarski", naglasio je Karišik.

Prema njegovim rečima, najteža je bila trijaža od sveg bogatstva šta će ući ili ne, pošto dosta dragocenih detalja nisu mogli da uđu zbog forme.

Od stvari koje nisu uđe u seriju, Karišik je naveo trenutak kada je Antić da odobrovolji sinčića fingirao poziv televiziji da mu puste crtani film, koji je inače redovno išao u 19:15.

Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Karišik

Karišik je rekao da planira rad na dokumentarnom filmu o Marku Nešiću, berberina iz Novog Sada, koji je kao kompozitor tamburaške muzike ostavio pesme kao "Kad sam bio mlađan lovac ja" i "Krčmarice još vina donesi".

Prema njegovim rečima, tražii način da sprovede u delo projekat "Na ničijoj zemlji" koji bi govorio o istorijskim ličnostima koje ne odgovaraju sadašnjim narativima Srbije i Hrvatske, poput Vase Stajića ili Oskara Tartalje.

Komentari (0)

Kultura