Aktuelno iz kulture

Sto godina od rođenja Duška Radovića: Mrgud velike duše

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/04/2022

-

19:12

Sto godina od rođenja Duška Radovića: Mrgud velike duše
GGR - Danas je nedelja... - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Možemo reći da je ostavio Dušanov zakonik o tome kako treba pisati za decu. Dušan Radović je u jednom delu knjige, koju su svojevremeno izdale Književne novine, napisao da je važna vedrina, odnosno da treba pisati jednostavno, jasno, čitko, plemenito... Bezmalo biti saradnik sunca", kazao je pisac Ljubivoje Ršumović danas na skupu koji je povodom sto godina od rođenja Dušana Radovića održan u prostorijama Srpske književne zadruge.

Upravo se Dušan Radović (1922-1984) malim slušaocima prvi obratio sa "Poštovana deco". Generacije i danas stasavaju uz uz njegovog "Strašnog lava" i "Kapetana Piplfoksa", a pamti se i po kultnim emisijama "Na slovo na slovo", "Hiljadu zašto" i "Poletarac".

Oni nešto stariji pamte kako su se budili uz prepoznatljiv dubok i hrapav glas, i uz melodiju "U ranu zoru...".

Na 23. sprat Palate Beograd, čika Duško - kako su pesnika i pisca, novinara, aforističara i TV urednika umeli oslovljavati - stizao bi pešice već u pet ujutru da bi pred mikrofonom bio tačno u 7.15. I tako je godinama, duhovitim komentarima i satiričnim doskočicama budio Beograđane na talasima Radija Studio B.

Prijatelji i kolege opisivali su ga kao strastvenog pušača i zvali su ga Tmuša jer je dolazio s mrakom i bio namrgođen. Ali iza tog namrštenog lica, nalazila se velika duša.

"Niko nije manje ličio na dete, a više imao dušu deteta", govorio je svojevremeno o Radoviću njegov prijatelj, pesnik i akademik Matija Bećković.

Znao je čika Duško, kako su godinama kasnije pričale njegove kolege, da sa hrpom papira u rukama prošeta kroz sve studije, sedne za sto i taman kada pomisle da iz njega neće iznići nikakva mudrost, zapalio bi još jednu cigaretu u nizu, zagledao se kroz prozor svoje svevideće palate i tada bi nastajali aforizmi. Da je pažljivo birao svako slovo, svedočila bi i kanta puna zgužvanih papira.

"Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite - možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide", reči su Radovića.

"Šnajderka koja šije po kućama"

Pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik, o sebi je znao govoriti da je "šnajderka koja šije po kućama".

"Kada je objavio svoje rečenice u džepnom izdanju Bigza, napisao mi je: `Ovo malo mrva koje će ostati posle mene`. Međutim, te mrve su nešto najdragocenije što ima naša pisana reč. On je bio učitelj modernoga mišljenja i besede. Ima više poezije u razglednicama koje je Radović slao prijateljima s puta nego u mnogim knjigama", kazao je Bećković pre nekoliko godina za Blic.

Radović nije mogao da oćuti nepravdu, znao je da prepozna talenat i imao je uvek dragocene savete za mlađe kolege.

Za decu treba pisati kao za odrasle, samo mnogo bolje

Ršumović je bio gimnazijalac kada ga je prvi put sreo 1957. u bašti "Mažestika", a kasnije, kada je Radović prešao na televiziju kao urednik dečjeg programa, pozvao je upravo mlađeg kolegu Ršuma da mu bude jedan od saradnika.

Ršumović je danas u Srpskoj književnoj zadruzi istakao da je Dušan Radović ostavio veliko nasleđe budućim piscima za mlade ljude, kako je Konfučije svojevremeno nazivao decu.

Kako je naveo, Radović je govorio da za decu treba pisati kao za odrasle, samo mnogo bolje.

"To znači upravo ono što je rekao - da pesma, priča bude vedra, da bude napisana jednostavno, čitko i da propagira vrline i osobine koje inače krase mlade ljude", rekao je Ršumović.

Glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević podsetio je na to da je Dušan Radović od 1970. godine autor Srpske književne zadruge gde je, dodao je, objavio veliki broj knjiga.

U svojevrsnim memoarima "Na ostrvu pisaćeg stola" (Bigz), Radović je otkrio stvari o sebi, pa i to šta je mislio o svom dobu. A pisanje je za njega bila vrsta igre, a igra je, kako je govorio, borba protiv dosade.

"Postao sam pisac, ali ono čega se najviše plašim i klonim to su lažna osećanja i lažne reči", reči su Radovića.

Kada su ga zvali da se vrati na Studio B, pošto je prethodno sklonjen iz političkih razloga i njegova kultna emisija prestala s emitovanjem, odbio je poziv rečima: "Jesam mali čovek za radio, ali se ne palim i ne gasim na dugme".

Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Ustanovljena je i nova nagrada s imenom "Dušan Radović" za književnost za decu i omladinu. Prvi laureat je Dejan Aleksić za knjigu "Malo, malo pa slon" u izdanju Izdavačke kuće "Imam ideju", kome je nagrada prvi put dodeljena povodom navršenih 100 godina od rođenja Dušana Radovića.

Komentari (0)

Kultura