Aktuelno iz kulture

Dejan Aleksić prvi dobitnik nagrade "Dušan Radović"

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

09/02/2022

-

14:31

Dejan Aleksić prvi dobitnik nagrade "Dušan Radović"
Dejan Aleksić prvi dobitnik nagrade "Dušan Radović" - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dobitnik nagrade "Dušan Radović" za književnost za decu i omladinu je Dejan Aleksić za knjigu "Malo, malo pa slon" u izdanju Izdavačke kuće "Imam ideju", saopšteno je danas na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Nagrada se ove godine prvi put dodeljuje povodom navršenja 100 godina od rođenja pisca Dušana Radovića.

"Plemeniti je čin da se nagrada dodeljuje na stogodišnjicu rođenja Duška Radovića. Bio je izvanredna stvaralačka priroda kakva se retko sreće u mnogo većim, dinamičnijim i uticajnijim zemljama i sredinama. Naš jezik i literatura imali su sreće da imaju autora ovakvog formata kakav je bio neosporno Radović. Njegovo delo je i danas živo i podsticajno, a nama ostaje da dokažemo da smo ga i danas dostojni", rekao je Aleksić.

On je ukazao na želju da postoji više nagrada za dečiju književnost i pohvalio je druge autore u konkurenciji za ovu nagradu.

Aleksić je istakao da se kulturna svest jednog naroda može izraziti opusom velikog pesnika za decu, pisca, urednika na televiziji, aforističara, svestrane umetničke ličnosti kakav je bio Dušan Radović (1922-1984).

"Meni kao autoru pripada naročita čast i zadovoljstvo što buduća tradicija ove nagrade počinje mojim imenom. Kao pisac za decu, formirao sam se najviše u gravitacionom polju stvaralačkog univerzuma Duška Radovića. Usuđujem se da verujem da je moja nagrađena knjiga mali, ali vidljivi nivo svetlosti iz ovog književnog, zvezdanog neba", zaključio je dobitnik nagrade Dejan Aleksić.

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, osnivača ovog priznanja, dobitniku je uručila nagradu "Dušan Radović", koja se sastoji od statuete Dušana Radovića, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića; diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Žiri za dodelu nagrade "Dušan Radović" činili su reditelj Miloša Radović, sin uvaženog pisca po kojem nagrada nosi ime, prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

Miloš Radović, predsednik žirija, reditelj, dramski pisac i sin Dušana Radovića, zahvalio se gradskoj upravi što nisu nimalo zaboravili njegovog oca i što su njemu dodelili ovako visoku funkciju u žiriju, koji je odluku doneo jednoglasno.

"Dugo je Dejana Akeksića čekala ova nagrada. Kao pisac za decu on je veoma zabavan, ali i zahtevan. Nagrađena knjiga je veoma duhovita zbirka priča, lišena lažnih emocija. Dejan zna da se sa decom postupa ozbiljno i odgovorno. Hvala i svim ostalim piscima što su želeli ovu nagradu", stoji u obrazloženju stručnog žirija.

beopolis.rs

Nagrađena knjiga

Na konkurs je stiglo 98 knjiga, prema pravilima objavljene od 15. decembra 2020. do 15. decembra 2021. godine.

U najužem izboru su bila još dva naslova - "Knjiga plava kao trava kada spava" (CK Gradac) Peđe Trajkovića i "Pesme za naj-velike" (Kulturni centar Ribnica) Duška Domanovića.

U organizaciji Biblioteke grada Beograda novoustanovljena nagrada "Dušan Radović" dodeljuje se jednom godišnje za književnost za decu i omladinuu okviru svih žanrova u prethodnoj godini.

Komentari (0)

Kultura