Aktuelno iz kulture

Biblioteka grada Beograda proslavila 91. rođendan: Emilija Spasenović proglašena za čitaoca godine

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

15:08

Biblioteka grada Beograda proslavila 91. rođendan: Emilija Spasenović proglašena za čitaoca godine
Ivan Karl - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Biblioteka grada Beograda je u čitaonici Odeljenja umetnosti svečano obeležila 91. rođendan i tradicionalno dodelila nagrade "Marija Ilić Agapova", "Gligorije Vozarović" i "Čitalac godine".

"Biblioteka grada Beograda, njene aktivnosti i nagrade koje dodeljuje imaju veliki značaj za kulturu jer je svaka biblioteka jedan mali hram kulture", izjavio je za Tanjug sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl.

Karl je dodao da je "lep dodatak postojećim aktivnostima Biblioteke" to što će ona od ove godine početi sa dodeljivanjem književnih nagrada "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović", za koje smatra da će veoma brzo postati značajne.

Pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić istakla je da BGB ima izuzetan značaj za kulturni život kako Beograda, tako i cele Srbije.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Ova ustanova je već više od devet decenija među najposećenijim i najživljim kulturnim odredištima prestonice. Ne postoji mnogo biblioteka u regionu koje se mogu pohvaliti fondom od preko 1.800.000 jedinica smeštenih u 70 objekata", istakla je Vanušić.

Kako ona navodi, "bogat književni fond samo je jedan od uslova za ispunjavanje misije i uloge koji biblioteka ovakvog tipa i obima treba da ima", naročito u vremenu nove realnosti i formi komunikacije koja podrazumeva manji fond reči i upotrebu skraćenica.

"Biblioteka grada Beograda uspela je da dragocenu baštinu koju čuva oplemeni brojnim aktivnostima i dešavanjima. Posvećenost i briga za kulturno nasleđe uz profesionalni pristup i savremene trendove pokazali su se kao dobitna kombinacija za negovanje stare i privlačenje nove publike", rekla je Vanušić.

Nagrada "Gligorije Vozarović" za najboljeg izdavača u 2021. godini pripala je Izdavačkoj kući "Pčelica".

Tanjug/Rade Prelić

Marjan Marinković

U obrazloženju žirija navodi se da ta izdavačka kuća "objavljuje njaznačajnije srpske savremene pisce za decu, ali otvara svoja vrata i mladim autorima i ne zapostavlja nova objavljivanja klasičnih dela iz te oblasti, time iskazujući posebnu brigu za negovanje naše nacionalne tradicije".

Glavna urednica "Pčelice" Bojana Jovanović izjavila je za Tanjug da je "posebno zadovoljstvo što je Biblioteka grada Beograda prepoznala značaj izdavača za decu jer se nalazimo u vremenu u kojem su deca okrenuta elektronskim uređajima, igricama i modernoj tehnologiji".

Nagradu "Marija Ilić Agapova" za najboljeg bibliotekara u Beogradu za 2021. godinu dobio je pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda Marjan Marinković.

"Ta nagrada pripada čitavom jednom velikom timu Biblioteke grada Beograda koji godinama unazad razvija inovativne usluge i servise... Biti bibliotekar je zaista odgovorno zanimanje jer je to mesto gde dolaze ljudi koji menjaju svet", izjavio je Marinković.

Povelju za izuzetan doprinos promociji knjige, čitanja i aktivnosti BGB dobio je šef Deska kulture Radio Beograda Ranko Stojilović, koji je Tanjugu rekao da ova institucija kontinuirano prati rad Biblioteke i da "svaki njihov susret donosi veliki dar njihovim slušaocima".

Tanjug/Rade Prelić

 

Nagradu za čitaoca godine, koja se dodeljuje deci do 14 godina, dobila je Emilija Spasenović, koja je otkrila da je u 2021. godini pročitala čak 201 knjigu.

Vlasnik i osnivač Izdavačke kuće "Laguna" Dejan Papić primio je nagradu za izdavača najčitanijeg stranog autora u 2021. godini i izjavio Tanjugu da to priznanje ima izuzetan značaj jer ga dodeljuju upravo čitaoci.

"Najčitanija knjiga u 2021. godini bila je 'Moja baka vam se izvinjava' Frederika Bakmana, koji je trenutno najpopularniji strani autor u Srbiji", otkriva Papić i dodaje da je ovo Bakmanovo delo "očigledno izdržalo test vremena".

Obeležavanju 91. rođendana Biblioteke prisustvovala je i direktorka ove ustanove Jasmina Ninkov, dok je za muzički program angažovan džez saksofonista Jovan Maljoković i Balkan salsa bend.

Komentari (0)

Kultura