Reflektor

Treći somborski filmski festival predstavlja prateći program: "Love Hunters", bend "Bre", mala škola bontona "Kako se gleda film"...

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2021

-

18:23

Treći somborski filmski festival predstavlja prateći program: "Love Hunters", bend "Bre", mala škola bontona "Kako se gleda film"...
LoveHunters - Copyright Gabriela Photography

veličina teksta

Aa Aa

Bogat prateći program Trećeg somborskog filmskog festivala, koji će biti održan od 13. do 16. jula, najavljuje organizator festivala Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor.

Besplatna radionica "Kako se gleda film - mala škola bontona" biće održana u nedelju i u ponedeljak (11. i 12. jul) u terminu od 10 do 14 sati  u Velikoj sali Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

Projekat obuhvata gledanje dečijih filmova, kao i razgovor, vežbe u kojima će se polaznici upoznati sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma. Predavači su Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar i pisac, magistar teorije umetnosti i medija, i Zoran Janković, filmski, književni i muzički kritičar.

Predstava "Jedan" u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije biće izvedena 11. jula (21h) na Trgu Svetog Đorđa.

Komad je nastao po tekstu Sanje Ninković i u saradnji sa učesnicima, a po scenariju filma "Jastog" savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca u distopijskom društvu u kom je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera. Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, nadjačava se sa pritiscima koje on sam sebi nameće.

Svečanost otvaranja Trećeg somborskog filmskog festivala, 13. jula, u Atrijumu Gradske kuće, upotpuniće nastup umetnika Žarka Stepanova i benda "Bre", tokom kojeg će publika biti u prilici da čuje izvođenje numere "Ljubav i moda" iz istoimenog filma. Stepanov je stalni član Pozorišta na Terazijama, do sada je ostvario mnoge pozorište i televizijske uloge, a sa pomenutim bendom od 2011. oduševljavaju publiku širom Srbije izvodeći pesme raznih žanrova.

U okviru programa "Espreso u 11", koji će biti održan u Atrijumu Gradske kuće, u fokusu su filmsko izdavaštvo Filmskog centra Srbije i Niškog kulturnog centra.

Ustanova Niški kulturni centar će u sredu, 14. jula, predstaviti najnovije brojeve filmskog časopisa "Filaž", knjigu niškog filmskog kritičara i teoretičara filma Branislava Miltojevića "Filmovi bez filma", i filmskog autora i producenta iz Beograda Miroslava Bate Petrovića "Kinematografija štapa i kanapa".

Filmski centar Srbije promovisaće dan kasnije svoje novo, kapitalno izdanje "Robert Meki: PRIČA - Sadržaj-struktura, stil i principi pisanja scenarija", a o knjizi će govoriti Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

"Love Hunters", jedan od najznačajnijih bendova domaće alternativne scene, nastupiće na zatvaranju festivala, 16. jula u 21 sati na Trgu Svetog Đorđa.

Predvođeni Milanom Muminom, status kultnog benda stekli su još ranih devedesetih godina prošlog veka, a do sada su održali preko 3.000 koncerata po Evropi i regionu i radili muziku za dva filma i tri pozorišne predstave.

Podsećamo, u filmskom programu festivala će se naći 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu, a selektor programa je Dejan Dabić.

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.

Na svečanom zatvaranju festivala nagrade će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan.

Komentari (0)

Kultura