Istorija

Blaga i tajne drevnog Egipta: Nova otkrića u potopljenom hramu posvećenom bogu sunca

Komentari

Autor: CNN

22/09/2023

-

07:53

Blaga i tajne drevnog Egipta: Nova otkrića u potopljenom hramu posvećenom bogu sunca
Blaga i tajne drevnog Egipta: Nova otkrića u potopljenom hramu posvećenom bogu sunca - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty

veličina teksta

Aa Aa

Nova "blaga i tajne" otkriveni su na mestu gde je u davnoj prošlosti potonuo velelepni hram u blizini egipatske obale Sredozemnog mora, saopštio je Evropski institut za podvodnu arheologiju (IEASM). Arheološki tim predvođen francuskim pomorskim arheologom Frankom Godijom došao je do novih otkrića na lokalitetu gde se nalazio hram boga Amona u drevnom lučkom gradu Tonis-Heraklion u zalivu Abukir.

Tim je istraživao južni kanal grada, gde su se ogromni kameni blokovi iz drevnog hrama urušili tokom kataklizmičkog događaja sredinom drugog veka pre nove ere. Institut navodi da su u hramu boga Amona faraoni "primali svoje titule moći koje stiču kao kraljevi od vrhovnog boga staroegipatskog panteona". 

"Arheolozi su pronašli dragocene predmete iz riznice hrama, poput srebrnih ritualnih instrumenata, zlatnog nakita i posuda od alabastera u kojima su se držali parfemi ili ulja. Ovi nalazi svedoče o bogatstvu ovog svetilišta i pobožnosti nekadašnjih stanovnika lučkog grada", navodi IEASM, a prenosi CNN. 

Tokom istraživanja, koja su sprovodili Godiov tim i Odeljenje za podvodnu arheologiju Ministarstva turizma i antikviteta u Egiptu, otkrivene su podzemne strukture sa vrlo dobro očuvanim drvenim stupovima i gredama koje datiraju iz 5. veka pre nove ere. Istočno od Amonovog hrama, arheolozi su pronašli grčko svetilište posvećeno Afroditi s bronzanim i keramičkim predmetima. 

"To pokazuje da su Grci koji su se za vreme faraona iz dinastije Saite (od 664. do 525. p.n.e.) naselili i trgovali u gradu - imali hramove posvećene svojim bogovima", dodaje institut. Ostaci Tonis-Herakliona su sada potopljeni ispod površine mora, sedam kilometara od sadašnje obale Egipta. Grad je vekovima bio najveća egipatska luka na Mediteranu pre nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju. 

Zbog podizanja nivoa mora i zemljotresa praćenih plimnim talasima deo delte nila od 110 kvadratnih kilometara, potopljen je zajedno sa Tonis-Heraklionom. IEASM je ovaj veličanstveni drevni grad pod morem otkrio 2000. godine.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin