Istorija

Pronađena "anomalija" na okeanskom dnu: Tim istraživača smatra da je na tragu izgubljene letelice Amelije Erhart

Komentari

Autor: CNN

31/01/2024

-

22:26

Pronađena "anomalija" na okeanskom dnu: Tim istraživača smatra da je na tragu izgubljene letelice Amelije Erhart
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Tim arheologa i stručnjaka za pomorsku robotiku nadaju se da su otkrili ostatke aviona Amelije Erhart, pionirke avijacije, koja je nestala prilikom preletanja Tihog okeana 1937. godine.

Stručnjaci američke kompanije "Deep Sea Vision" koja se bavi istraživanjem okeana, tvrde da su uz pomoć sonara za mapiranje morskog dna primetili anomaliju u Pacifiku, na dubini od 4.877 metara, koja podseća na ostatke male letelice.

Tim veruje da je možda reč o Lockheed 10-E Electra avionu za deset osoba, kojim je Erhart upravljala, kada je pokušala da preleti celi svet.

Tanjug AP/Eric Keith/The St. Joseph News-Press via AP

Maketa aviona "Lockheed 10-E Electra" Amelije Erhart

"Neki ljudi to nazivaju najvećom misterijom svih vremena, što mislim da i jeste", rekao je izvršni direktor kompanije Toni Romeo, inače pilot i bivši obaveštajac američkog Vojnog vazduhoplovstva.

"Imamo priliku da zaključimo jednu od najvećih američkih priča", dodao je on.

Rešavanje velike podvodne misterije

Neobična struktura detektovana je na morskom dnu na oko 161 kilometra od ostrva Hauland, baš onom na koje su želeli da slete Erhart i njen navigator Fred Nunan, nakon što su poleteli sa ostrva Lae u Papua Novoj Gvineji. Međutim, njima se kasnije izgubio svaki trag, a nakon 16-dnevne potrage, proglašeni su nestalim.

Kompanija "Deep Sea Vision" skenirala je više od 13.400 kvadratnih kilometara okeanskog dna koristeći napredno autonomno podvodno vozilo, poznato kao Hugin 6000, koje mapira područje uz pomoć sonara. 

Tanjug AP/AP Photo, File

 

Ekspedicija je započeta početkom septembra prošle godine, a okončana u decembru.

Romeo se nada da će se vratiti na to mesto u roku od godinu dana, kako bi definitivno potvrdili da je reč o avionu, a to će najverovatnije uključiti upotrebu vozila na daljinsko upravljanje opremljeno kamerom.

Tim će takođe istražiti mogućnost da se olupina izvuče na površinu.

"Iako je moguće da je reč o avionu i možda čak Amelijinoj letelici, prerano je da to definitivno zaključimo. Možda je to bio samo šum u podacima sonara, nešto geološkog porekla ili neki drugi avion", kaže Endrju Pjetruška, podvodni arheolog Skrips instituta za okeanografiju Univerziteta u Kaliforniji.

"Kad smo kod toga, da sam u potrazi za Amelijinim avionom i da sam dobio ovaj rezultat u setu podataka, želeo bih da ga dodatno istražim", dodao je Pjetruška za CNN.

Brojne teorije o nestanku Amelije Erhart

Dokumentarac koji je 2017. objavljen na "History Channel" kanalu predložio je teoriju da su se Erhart i Nunan srušili na Maršalova ostrva, oko 1.609 kilometara od Haulanda. Teorija je zasnovana na fotografiji pronađenoj u američkom Nacionalnom arhivu, na kojoj se vidi nekoliko mutnih figura, a istraživači tvrde da su na njoj upravo Erhart i njen avion. 

Tanjug AP/Ben Margot, File

 

Međunarodna grupa za pronalazak istorijskih letelica iznela je teoriju da su Erhart i Nunan preživeli sletanje na neki pacifički greben, a da su kasnije umrli, jer nisu mogli da uspostave komunikaciju sa kopnom. Oni su tvrdili da se jedan skelet pronađen na ostrvu Nikumaroro u Kiribatiju 1940. poklapao sa visinom Erhart i njenim etničkim poreklom.

Ipak, najviše pokrića zasad ima zvanična teorija američke vlade i Smitsonijan instituta da su se Erhart i Nunan srušili blizu ostrva Hauland, kada je nestalo goriva u avionu.

Potvrda da je novootkrivena anomalija na morskom dnu zapravo njihov avion, zahteva povratak na to mesto i dalju istragu olupine, a bila bi definitivna ukoliko bi se detektovala oznaka "NR16020" koja je utisnuta ispod jednog od krila.

Ako se avion pronađe na takvoj dubini, velike su šanse da bi bio dobro očuvan, zbog niskih temperatura i niskog sadržaja kiseonika u vodi, tvrde stručnjaci.

Komentari (0)

Magazin