Istorija

Velika pljačka voza: Kako je grupa bandita ukrala dva miliona funti, a "glave im došla" partija Monopola

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

10:53

Velika pljačka voza: Kako je grupa bandita ukrala dva miliona funti, a "glave im došla" partija Monopola
Most Mentmor (nekada poznat pod imenom Bridego), gde se pljačka dogodila - Copyright Wikimedia/Spborthwick

veličina teksta

Aa Aa

Poštanski voz iz Glazgova za Juston krenuo je na put 8. avgusta 1963. godine. Radnici koji su sortirali poštu pre nego što stigne na svoje konačno odredište, u London, nisu ni slutili da će prisustvovati veoma neobičnom slučaju pljačke.

Jedan od prednjih vagona bio je određen da se u njemu prevoze paketi koji imaju veliku vrednost. Tu je sortirana uglavnom preporučena pošta, koja se sastojala većinom od novca. Obično je ovde bilo do 300.000 funti, ali ovoga puta vrednost pošiljki u vagonu iznosila je oko 2,3 miliona (oko 30 miliona funti danas).

Mašinovođa je, negde pred zoru, ugledao crveno svetlo blizu mesta zvanog Sirs Krosing, i zaustavio voz. Međutim, ispostavilo se da je crveno svetlo bilo lažno - kriminalci su navukli crvenu rukavicu na semafor, i aktivirali crveno svetlo koristeći bateriju. 

Lažni signal

Kada se voz zaustavio, jedan od članova osoblja izašao je da vidi šta se dešava, odnosno zbog čega je voz morao da bude zaustavljen. Kada je primetio da su kablovi telefona presečeni, shvatio je da se dešava nešto sumnjivo.

Hteo je da se vrati do mašinovođe i izvesti ga o onome što je video, međutim, čim se okrenuo neko ga je napao i bacio na prugu. 

U međuvremenu, maskirani muškarac ušao je u lokomotivu i onesvestio mašinovođu, dok je ostatak bande otkačio veći deo vagona, ostavivši lokomotivu i vagon koji je prenosio vredne pošiljke pod svojom kontrolom.

Pošto je teren gde je voz zaustavljen bio veoma strm, razbojnici su planirali da prevezu vagon oko kilometar i po dalje, gde su ih čekali automobili spremni da se u njih premesti plen.

Wikimedia.org/Sealman

Sirs Krosing, mesto gde je voz zaustavljen.

Ova dobro isplanirana pljačka, međutim, ubrzo je naišla na prepreke. Jedan od članova bande proveo je mesece u raznim vozovima, gde se sprijateljio sa osobljem i čak mu je bilo dozvoljeno da nekoliko puta bude mašinovođa.

Njegov zadatak je bio da, kada banda otme ovaj voz, on bude taj koji će ga odvesti do mesta gde se nalaze automobili. Međutim, kada je seo za mesto mađinovođe, shvatio je da je ova kontrukcija mnogo komplikovanija od manjih vozova u kojima se ranije oprobeo, pa njegovo umeće ovde nije bilo dovoljno.

Banda je morala da osvesti pravog mašinovođu i naterali su ga da vozi voz, nastavivši dalje. U vagonima koji su ostali otkačeni na Sirs Krosingu, niko nije primetio da se nešto čudno desilo.

Ljudski lanac razbojnika

Na mostu Bridego, benditi su napravili "ljudski lanac", pa su tako izvadili oko 120 vreća punih novca. Pljačka je bila dobro organizovana, i jedan od razbojnika je, pre nego što su otišli, naredio osoblju iz voza da u narednih pola sata ne smeju da kontaktiraju policiju.

Kasnije je ovo policiji poslužilo kao dobar trag, jer se pretpostavilo da banda ima skloništa na oko pola sata vožnje od mesta zločina.

Ovo se ispostavilo kao tačno. Kriminalci su iskoristili jednu staru kuću na obližnjoj farmi, i u njoj su se skrivali u nekoliko narednih dana. Tu su napravili plan o podeli plena, a toliko su bili opušteni da su čak igrali društvenu igru Monopol koristeći pravi novac.

Policija, sa druge strane, nije sedela skrštenih ruku. Skotland jard i policija Bakingemskog okruga pokrenuli su temeljnu istragu, na čijem čelu se nalazio detektiv Džek Sliper.

Kriminalce koji su se skrivali u seoskoj kući, uplašili su avioni britanskog vazduhoplovstva koji nisu imali nikakve veze sa istragom, već su bile u pitanju vojne vežbe.

Uspaničili su se, i umesto da se tu kriju nekoliko nedelja, kao što je i bilo planirano, brzo su podelili novac i napustili sklonište.

Jedan od lokalaca posumnjao je da se nešto čudno dešava kada je video da neko stalno dolazi i odlazi sa ove farme koja je inače bila napuštena. Prijavio je to policiji, koja je stigla nakon što su kriminalci već otišli, ali je u kući zatečeno mnogo dokaza poput vreća iz vagona i omota gde se nalazio novac.

Otisci prstiju na Monopolu

Detaljnim pregledom pronađeno je nekoliko otisaka prstiju, što na tabli za igranje Monopola, što na tubama kečapa koje su kriminalci koristili. Ovi otisci prstiju, kao i još neki dokazi, pomogli su policiji da otkriju ko je odgovoran, i prestupnici su uhapšeni jedan po jedan.

Policiji je trebalo pet godina da uđe u trag osobi koja je organizovala ceo ovaj poduhvat, Brusu Rejnoldsu. On je dobio samo deset godina zatvora. 

Još jedan od uhapšenih kriminalaca, Roni Brigs, osuđen je na 30 godina zatvora, ali je posle samo 11 meseci pobegao. U Veliku Britaniju se vratio tek u maju 2001. godine.

Sve ukupno, ova banda je dobila kaznu od 307 godina zatvora. Uprkos ogromnoj svoti ukradenog novca, niko od lopova nije mogao da živi luksuzno od onoga što su oteli. 

Baster Edvards je, na primer, završio tako što je držao jedan mali štand za prodaju cveća na stanici Voterlo. Njegovo ime je postalo poznato 1988. godine, kada ga je Fil Kolins glumio u filmu "Baster".

Komentari (0)

Magazin