Zdravlje

Nutricionista upozorava: Zašto pijenje majčinog mleka može biti opasno?

Komentari
Nutricionista upozorava: Zašto pijenje majčinog mleka može biti opasno?
Ilustracija - Copyright profimedia

Autor: Tanjug

25/08/2025

-

21:32

veličina teksta

Aa Aa

Nutricionista Branka Mirković izjavila je danas da u Srbiji postoji nelegalno tržište majčinog mleka i da ga najviše koriste oni koji se bave bodibildingom, ali da je konzumiranje istog veoma rizično i može biti jako štetno po zdravlje, a da, pri tome, pijenje majčinog mleka ne donosi ništa korisno onome ko ga konzumira.

"Treba reći da je to moda na svetskom tržištu poslednjih deset godina. I to su vam tržišta zatvorenog tipa, to se preprodaje, cene su jako visoke. To je i moralno i etičko pitanje i nema nikakvog osnova da se to koristi i pije. Međutim, postoji moda, postoji trend, postoje zablude, ljudi veruju u to i plaćaju enorme cene", rekla je Mirković za Tanjug.

Dodaje da se zaprestila kada je shvatila da takvo tržište postoji i u Srbiji.

"Dolaze ljudi kod mene, vežbaju tri do četiri puta nedeljno i bilo im je ponuđeno u teretanama kao tajna, ali crno tržište postoji. To je opasno, ne samo što nije korisno uopšte. Recimo, bakteriološki može da bude neispravno, svaka tečnost koja je izlučivana iz organizma može da bude i u problemu zdravstvenom, pitanje higijenskih uslova i tako dalje. Vrlo je opasno. Čak sam čula da su ljudi imali ozbiljne probleme jer su verovali u te priče. Dolazilo je do zaraza, do infekcija, do raznoraznih problema. Ne samo što nije korisno, nego može i da napravi veliku štetu", istakla je Mirković.

Kako smatra, pijenje majčinog mleka je moda, ne samo kod nas, već i u svetu, a piju ga uglavnom mladi ljudi koji su ranije uzimali proteine, žele što brže da dobiju mišiće i veruju trenerima.

Dodaje da je, pri tome, kravlji protein mnogo jači i da mnogo brže može da rehabilituje mišiće.

Mirković uporava da je majčino mleko postao veoma unosan posao, jer je ono izuzetno skupo.

"Vrlo jednostavno treba da gledamo, to vam je danas unosan biznis. Kao što vam je i dijetika unosan biznis. Znači, svi ćemo da slabimo, svi ćemo da idemo u teretane, niko ljudima ne priča šta je normalna ishrana. Mi danas imamo u jeziku da je neko ili mršav ili debeo, što uopšte nije tačno. Postoje oni ljudi koji su normalni, nisu ni mršavi ni debeli. Ne govorimo ljudima da veoma zdrava hrana može da bude jeftina, kako se unose zdravi obroci, sve vam je danas posao", navela je Mirković.

Aleksandra Bogdanović

 

Ističe da se polako u svetski trend vraća kuvanje i unos jela kašikom.

"U svetu je to trend, a zna se da, ako jedemo hranu koja je čvrsta, imamo probleme sa želucem, sa crevima itd, što je danas redovna pojava. I vraća se da više ne moramo da budemo večno mladi i imperativ mladosti. Ne, sada se radi sa starim ljudima, da stari budu dugovečni, da budu zdravi, kvalitetnog života. Znači da idemo ka kvalitetu, to je promena. Jaja su bila isključena godinama. E, sad se vraćaju", navela je Mirković.

Ona ističe da se u svetu svakih par godina napravi neki trend, da se neke namirnice ne jedu, a druge forsiraju, a onda se sve to zaboravi.

"Postoji onaj jedan deo koji ljudi ne znaju. Ja svake godine uoči Nove godine dobijem šta je inovacija, odnosno šta će biti moderno od ishrane. Kao dizajn hrana. I znate šta je još interesantno. Oni koji prave ukuse, najskupnije su plaćeni. Dizajneri ukusa hrane. A to je čista hemija", istakkla je Mirković.

Ona se protivi i unošenju suplemenata i ističe da se sve ono što je potrebno organizmu najbolje unosi kroz hranu, dok se u slučaju najkvalitetnijih suplemenata 30 odsto unetih suplemenata apsorbuje u organizmu.

Pri tome, naglašava, suplementi su papreno skupi, a čim se pojavi neki kvalitetan proizvod, pojave se i njegove kopije.

Mirković naglašava da se srpski narod, koji je vezan za prirodu i za zemlju, ''mudro hrani''.

"Samo treba prepisati od njih, jer oni su blizu i prirode i životinje i jednostavno znaju, i ne povode se za tim stvarima. Ne odustaju od tradicije", zaključila je Mirković.

Komentari (0)

Magazin