Istorija

"Misteriozni plus jedan" – Kako je mala evropska zemlja poslala u rat 80 vojnika, a kući se vratio 81

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Historical post

03/07/2021

-

20:50

"Misteriozni plus jedan" – Kako je mala evropska zemlja poslala u rat 80 vojnika, a kući se vratio 81
Georg Blejbtroj: "Bitka kod Kenigreca", 1866. - Copyright Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Ne dešava se često da vojska neke zemlje ode na bojno polje, a vrati se sa više ljudi nego što je otišla. Ipak, upravo ovo se dogodilo Lihtenštajnu, u drugoj polovini 19. veka.

Lihtenštajn je, 1866. godine, bio praktično uvučen u Austrijsko-pruski rat koji je uzdrmao dobar deo Evrope, a bio je veoma važan korak ka ujedinjenju Nemačke.

Sa jedne strane našllo se Austrijsko carstvo i njegovi nemački saveznici, a sa druge Pruska, njeni nemački saveznici i Italija.

Princ Johan II je došao na čelo Lihtenštajna samo četiri godine ranije, a kada je ovaj rat izbio, jednostavno nije mogao da odabere stranu, izjavivši da "ne može da se bori protiv svojih Nemaca", prenosi "Historical post".

Istini za volju, vojska Lihtenštajna je u tom trenutku brojala stotinak ljudi, pa teško da bi doprineli pobedi bilo koje strane.

Ipak, 80 lihtenštajnskih vojnika zauzelo je stražu na granici Austrije i Italije, kod mesta koje se zove Brenerov prolaz.

Njihov zadatak je bio da odbrane ovaj region ukoliko ga napadne italijanska vojska.

Misteriozni "plus jedan"

Rat se završio 23. avgusta 1866. godine, Praškim mirom kojim je Austrijsko carstvo priznalo poraz, ali se zanimljiva stvar desila sa malobrojnom vojskom Lihtenštajna.

Oni, čini se, nisu imali gotovo nikakvog posla - region u kome su stražarili nije ni bio napadnut, pa su veći deo vremena provodili uživajući u prelepoj prirodi.

Kada se rat završio, krenuli su nazad u Vaduc. Međutim, kada su se vratili u svoju zemlju, oni koji su ih dočekali su primetili nešto neobično - otišlo ih je 80, a vratio se 81 vojnik.

Postoje dve verzije o tome ko je misteriozni "plus jedan" u lihtenštajnskoj vojsci.

Prema jednim navodima, u pitanju je austrijski oficir koji im se jednostavno priključio.

Drugi izvori navode da je u pitanju bio italijanski dezerter, koji se sprijateljio sa lihtenštajnskim vojnicima, videvši u ovome video najbolju priliku da istovremeno izbegne rat, ali i kaznu.

Ovo je poslednji put da je Lihtenštajn učestvovao u nekom ratu.

Oni su 1868. godine raspustili vojsku u potpunosti, što se pokazalo kao posebno dobra odluka u svetlu dva velika svetska rata koja su se dogodila u 20. veku.

(Priredio: J.Đ.)

Komentari (0)

Magazin