Istorija

Impozantne građevine vekovima skrivene u dubokoj džungli: U neistraženom delu Meksika pronađen veliki grad drevnih Maja

Komentari

Autor: yucatanmagazine.com

22/06/2023

-

23:23

Impozantne građevine vekovima skrivene u dubokoj džungli: U neistraženom delu Meksika pronađen veliki grad drevnih Maja
Impozantne građevine vekovima skrivene u dubokoj džungli: U neistraženom delu Meksika pronađen veliki grad drevnih Maja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ranije nepoznat grad drevnih Maja otkriven je u džunglama na jugu Meksika, saopštio je Antropološki institut te zemlje. 

Lokalitet, koji je najverovatnije bio važan centar pre više od hiljadu godina, imao je zgrade piramidalnog oblika, kamene stubove, tri trga sa "impozantnim građevinama" i druge strukture raspoređene u gotovo koncentričnim krugovima. 

Grad, koji je nazvan "Okomtun" što na jeziku jukatanskih Maja znači "kameni stub", bio je važan centar regije u periodu od 250. do 1000. godine nove ere. Nalazi se na tlu današnjeg ekološkog rezervata Balamku i otkriven je tokom pretraživanja neistraženog područja džungle, po površini većeg od Luksemburga. Potraga je trajala od marta do juna i korišćena je tehnologija laserskog mapiranja.

Majanska civilizacija poznata po naprednom matematičkom kalendaru, naseljavala je jugoistok Meksika i delove Centralne Amerike. Njihov politički kolaps doveo je do njihove propasti vekovima pre dolaska španskih konkvistadora, čije su vojne akcije uništile i poslednja uporišta krajem 17. veka.

Vođa istraživanja, arheolog Ivan Šprajc, u saopštenju navodi da je otkriveno nekoliko piramidalnih struktura visokih oko 15 metara, kao i igralište za srednjoameričku igru loptom.

Šprajc, koji je inače, poreklom iz Slovenije, kaže da je njegov tim pronašao i nekoliko oltara u oblasti blizu reke La Rigvene i da je potrebno više vremena kako bi se razumelo kako su ih ovdašnji narodi koristili.

Do otkrića je došlo u prvoj etapi projekta "Proširenje arheološke panorame centralnih močvara Maja", kojim koordinira Slovenačka akademija nauka i umetnosti.

Inicijativa je pokrenuta s ciljem proširivanja znanja o ovom velikom području, koje je praktično nepoznato arheolozima. Ono zauzima oko 3.000 kvadratnih kilometara džungle u centralnom delu države Kampeče.

Komentari (0)

Magazin