Nauka

Japan dobio novo ostrvo: Moćni vulkan stvorio kopno kod čuvene Ivo Džime (FOTO)

Komentari

Autor: Science Alert

09/11/2023

-

09:48

Japan dobio novo ostrvo: Moćni vulkan stvorio kopno kod čuvene Ivo Džime (FOTO)
Japan dobio novo ostrvo: Moćni vulkan stvorio kopno kod čuvene Ivo Džime (FOTO) - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

U japanskom arhipelagu Ogasavara "izniklo" je još jedno ostrvo nakon moćne vulkanske erupcije u Tihom okeanu.

Snažna geološka aktivnost, koja je započela 21. oktobra izbacivanjem stvrdnute magme i raznovrsnog materijala, sve dok talog nije nadvisio površinu vode "poput periskopa". 

Vulkanolog Secuja Nakada sa Univerziteta u Tokiju rekao je za "Japan Tajms" da je taj proces trajao sve do 3. novembra, otkad iz podvodnog kratera izbija uglavnom pepeo. 

Mlada kopnena masa vidi se sa Ivo Džime, nenaseljenog ostrva na oko 1.200 kilometara od Tokija, čuvenog po pomorskoj bici u Drugom svetskom ratu.

Novo ostrvo trenutno ima površinu od oko dva kilometra u prečniku, a male su šanse da će se drastično povećavati, budući da, prema Nikadinim rečima, podvodne vulkanske erupcije u ovom delu sveta obično traju oko mesec dana. 

Tanjug/Kyodo News via AP

 

Iako se mnogo toga zna o aktivnim kopnenim vulkanima u takozvanom Vatrenom prstenu Pacifika, mnogo manje su poznate podvodne pukotine iz kojih izbija lava.

Procenjuje se da ih ima više od milion u celom svetu, ali se većina nalazi preduboko, da bi mogla da se bliže prouče.

Štaviše, jedna od najvećih erupcija u istoriji Japana bila je podvodna 1924, ali je njena tačna lokacija utvrđena tek godinama kasnije.

Tanjug/Kyodo News via AP

 

Tek poslednjih decenija naučnici uspevaju da "uhvate na delu" podvodne vulkane, ali je i dalje retkost da svedoče nastanku novog ostrva.

"Postoji mogućnost da će se novo ostrvo spojiti sa Ivo Džimom, ako se erupcija nastavi", rekao je Nakada, prenosi Science Alert.

Ipak, nekada se desi i da ostrvo nestane zbog jake vulkanske aktivnosti, kao prošle godine, kada je jedno ostrvo u Japanu nestalo bez traga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin