Nauka

Projekat Galileo: Tim naučnika kreće u potragu za vanzemaljcima i tehnologijom koju su možda ostavili za sobom

Komentari

Autor: Guardian/ A. T.

27/07/2021

-

22:18

Projekat Galileo: Tim naučnika kreće u potragu za vanzemaljcima i tehnologijom koju su možda ostavili za sobom
Oumuamua - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tim naučnika okupiće se na novom međunarodnom projektu koji će voditi Univerzitet Harvard, a cilj je potraga za znacima vanzemaljskog života i tehnologije koju su možda ostavili za sobom, prenosi Gardijan. 

Projekat Galileo vodiće profesor astronomije sa Harvarda, Avi Leb u saradnji sa Frenkom Laukienom, direktorom Bruker korporacije koja proizvodi naučnu opremu.

S obzirom na činjenicu da je nedavno otkriveno mnoštvo zvezdanih sistema u kojima postoje nebeska tela nalik Zemlji i Suncu, projekat Galileo zastupaće stav da više ne može da se zanemaruje postojanje vanzemaljskih tehnoloških civilizacija, navodi se u saopštenju.

 

 

Projekat će biti zasnovan na izveštajima vlade SAD od prošlog meseca u kojima stoji da su stručnjaci uočili određen broj neidentifikovanih objekata kada su pratili kretanje nebeskog tela Oumuamua, međuzvezdanog objekta koji je ušao u naš solarni sistem 2017. godine. 

Oumuamua ne liči ni na kometu ni na asteroid, dok je njegov specifičan oblik otvorio debatu među astronomima koji se trude da odrede njegovo poreklo.

Tim je izjavio da još nema valjano objašnjenje za Oumuamuu. Može samo da se nagađa da je u pitanju vanzemaljski tehnološki objekat. 

Ali, umesto da traže tragove elektromagnetnih signala, naučnici će tražiti fizičke objekte koji bi mogli da poseduju vanzemaljsku tehnologiju.

profimedia

 

Stoga će praviti slike visoke rezolucije koje će detaljno proučavati u potrazi za vanzemaljskim satelitima. 

Laukien je istakao da im je cilj da sami prikupe podatke kako bi ih proučavali, dok podatke koje su dosad skupile vlade, neće uzimati u razmatranje, pogotovo što je većina tih podataka strogo poverljiva. 

U prvoj fazi naučnici će nabaviti instrumente i teleskopske sisteme koji su sposobni da uoče objekte na velikim razdaljinama dok će kompjuteri da filtriraju i obrađuju podatke. 

Leb se nada da će narednih godina doći do zanimljivih podataka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin