Nauka

Oliver Dimen iznenadio Bezosa: Najmlađi čovek koji je poleteo u svemir nikada nije kupovao preko Amazona

Komentari

Autor: Jutarnji

24/07/2021

-

22:53

Oliver Dimen iznenadio Bezosa: Najmlađi čovek koji je poleteo u svemir nikada nije kupovao preko Amazona
Džef Bezos, Oliver Dimen i Voli Fank - Copyright Tanjug AP/Blue Origin via AP

veličina teksta

Aa Aa

Holandski tinejdžer koji je postao najmlađi svemirski putnik na svetu iznenadio je milijardera Džefa Bezosa rekavši mu tokom leta da nikad nije ništa naručio preko Amazona.

Oliver Dimen, 18-godišnji student fizike, pratio je Bezosa, njegovog brata Marka Bezosa i 82-godišnju astronautkinju Vali Fank, najstariju osobu koja je letela u svemir, na 10-minutnom putovanju izvan Zemljine atmosfere.

profimedia

 

“Rekao sam Džefu da zapravo nikada nisam kupio nešto preko Amazona“, rekao je Dimen za Rojters u petak u intervjuu u amsterdamskoj vazdušnoj luci Šipol. On mu je iznenađeno odgovorio da odavno nije čuo da je neko to rekao.

Dimen, koji je izabran kada je drugi kandidat koji je platio 28 miliona dolara odustao, saznao je da će se pridružiti letu dok je bio na porodičnom odmoru u Italiji.

Dimen je sanjao o svemirskim putovanjima od malih nogu, pratio je razvoj kompanija za istraživanje svemira poput Blu Oridžina i kao vrlo mlad je dobio pilotsku dozvolu.

“Nismo platili ni blizu 28 miliona dolara, ali izabrali su me jer sam bio najmlađi, a bio sam i pilot, a takođe sam o tome već znao prilično puno“, istakao je.

“Mislim da to nisam shvatio dok nisam bio u raketi: Opa, stvarno se događa. "To mi je bio krajnji, krajnji cilj ... ali nikada nisam mislio da će to biti tako brzo“, kaže Dimen.

Youtube/Screenshot/Blue Origin

 

Posada je prošla dva dana obuke koja nije bila komplikovana, rekao je Dimen, koji se vidi na video snimku kako u bestežinskom stanju s Džefom Bezosom baca ping-pong loptice.

Dimen,  koji čeka početak nastave na Univerzitetu u Utrehtu rekao je da nije siguran šta želi da radi kasnije u životu, ali da će ozbiljno razmotriti karijeru u svemirskim putovanjima.

Preporuka za vas

Radijacija u svemiru je mnogo veća nego na Zemlji, astronauti u znatno većem riziku da obole od raka

Komentari (0)

Magazin