Nauka

Uspešno sproveden probni let, Kina na pragu razvoja svemirskog aviona

Komentari

Autor: South China morning post

23/07/2021

-

11:30

Uspešno sproveden probni let, Kina na pragu razvoja svemirskog aviona
Svemirski aviona - Copyright Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Kina je uspešno testirala eksperimentalni svemirski avion. Letelicu je razvila Kineska aeronautička naučna i tehnološka korporacija (CASC) kako bi nastavili planove Kine za razvoj svemirske tehnologije za prenos opreme sa zemlje u svemir. 

CASC je prošle godine najavio da radi na pravljenju transportnog sistema koji može više puta da se koristi. Projekat podrazumeva izgradnju serije svemirskih letelica koje mogu da polete i slete kako obični avioni, ali mogu da stignu do bilo kojeg dela zemlje za najviše sat vremena, brzinom zvuka, dok lete na suborbitalnoj visini.

Flotom ove vrste letelica bilo bi jeftinije upravljati nego sa raketama koje se sada koriste jer se lakše održavaju i potrebno im je manje vreme za pripremu. 

Plan Kine je da projekat završi do 2045. godine, ali u prvoj fazi projekta radiće na razvoju vozila koje će poletati vertikalno uz pomoć rakete. 

Google Earth

 

Neimenovana letelica koju su nazvali kao “suborbitalno vozilo za više upotreba“ lansirana je iz Gansu provincije i uspešno je obavila svoj prvi let i sletela na aerodromu u Mongoliji, saopštila je Sinhua. 

“Letelica će moći da se koristi kao prva faza razvoja svemirskog transportnog sistema, dok će pogon dobijati od raketnih motora, što je napredna integracija svemirske i avio industrije, saopštio je CASC.

I SAD radile na sličnom projektu

Američka vojska radila je na sličnom projektu u okviru XS-1 programa, čiji je cilj da razvije svemirski avion koji će moći da se koristi više puta i koji će prenositi male satelite u orbitu. Ali je projekat prošle godine prekinut.

Kina je prošle godine objavila da je uspešno testirala drugi svemirski avion koji je lansiran sa rakete. Avion je dva dana orbitirao oko planete i uspešno sleteo. Uspeh misije je bio ključan za dalji nastavak razvoja tehnologije. 

Ova tehnologija bi mogla da se koristi kao bitno oružje u svemiru jer bi ove letelice mogle da se koriste za napad na satelite, svemirske stanice ili mete na zemlji, kao i za presretanja balističkih projektila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin