Život

Istorijski trenutak, Ričard Brenson uspešno sleteo nakon leta do ivice svemira

Komentari

Autor: CNN, Tanjug, FoNet

11/07/2021

-

17:13

Istorijski trenutak, Ričard Brenson uspešno sleteo nakon leta do ivice svemira
Istorijski trenutak, Ričard Brenson uspešno sleteo nakon leta do ivice svemira - Copyright Tanjug/AP Photo/Andres Leighton

veličina teksta

Aa Aa

Namenski izgrađen komercijalni kosmodrom "SpejsPort Amerika" kompanije "Virdžin Galaktik" vratio se sa probnog turističkog leta u svemir. Među šest putnika u raketi sa krilima nalazio se i milijarder Ričard Brenson, vlasnik pomenute kompanije.

Letelica je poletela iz američke savezne države Nju Meksiko, gde se kasnije i vratila nakon 90 minuta leta.

Brenson se kratko uključio u prenos događaja uživo i rekao da je "pogled fantasičan". Dodao je da čestita ekipi na uspehu u ovoj misiji.

Na nosećem dvomotornom mlaznom avionu Ričard Brenson je u modulu sa šestoricom saputnika poleteo prema svemiru.

Letelica je u misiju trebala da krene oko 16:30 po našem vremenu, ali je zbog loših meteoroloških uslova let nakratko bio odložen. 

Na najvišoj visini do koje je letelica stigla Brenson i članovi posade nekoliko su minuta proveli u bestežinskom stanju, a potom su krenuli nazad prema Zemlji.

Za sada se još čeka zvanična potvrda o maksimalnoj visini do koje su stigli, a prema prvim podacima reč je o 85 kilometara, prenosi BBC.

Sa Brensonom su u letelici bili piloti Dejv Mekej i Majkl Masuki, kao i trojica zaposlenih u kompaniji Galaksi Bet Bozes, Kolin Benet i Siriša Bandla. 
 

Za razliku od tradicionalnih putovanja u svemir gde astronauti danima kruže oko Zemlje i lebde u svemiru, letovi "Virdžin Galaktika" su kratka putovanja gore-dole. Međutim, ova letelica je prošla više od 80 kilometara iznad Zemlje, što je linija za koju američka vlada smatra da označava ivicu svemira.

"Kada se vratimo, objaviću nešto jako uzbudljivo kako bih pružio priliku većem broju ljudi da postanu astronauti", obećao je on.

On je prvi milijarder koji je ostvario putovanje u svemir u letelici koju je napravila njegova kompanija, i time je pretekao svog američkog rivala Džefa Bezosa koji treba da obavi svemirski let 20. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin