Tehnologija

Svemirska trka među milijarderima – prvi poleće Brenson, a za njim ide Bezos

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2021

-

22:35

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Ričard Brenson, direktor Virdžin Galaktika planira da pretekne kolegu Džefa Bezosa, koji od juče više nije na čelu Amazona i poleti u svemir 11. jula. To je devet dana pre Bezosovog putovanja, na koje ide sa bratom i pobednikom aukcije koji je za to platio 28 miliona dolara.   

Kao na filmu o svemirskoj avanturi, Ričard Brenson objašnjava zbog čega želi da leti u svemir.

Kaže da to što je rešio da krene devet dana pre Džefa Bezosa nije stvar konkurencije. Naravno, oni jesu rivali jer se i Virdžin Galaktik i Bezosov Blu Oridžin takmiče za tržište svemirskog turizma.

“Ovog jula naš san postaje stvarnost, i uzbuđen sam što delim ovaj trenutak sa vama. Kada se vratimo, najaviću nešto veoma uzbudljivo i daću priliku ljudima da postanu astronauti jer svemir nam svima pripada“, kaže Ričard Brenson. 

Bezos je istakao da kada vidite Zemlju iz svemira, to vas promeni. Menja vaš odnos prema planeti, prema ljudskom rodu. 

Sem brata i anonimnog kupca mesta za let u svemir od 28 miliona dolara, Bezos na put vodi i jednu od prvih žena pilota, koja danas ima 82 godine i koja svojevremeno zbog toga što je žena nije mogla da postane astronaut. 

Bezosov Blu Oridžin će svoju raketu lansirati sa zemlje do nekih 106 kilometara visine. Virdžin Galaktic će svoju lansirati sa letelice na visinu od 88 km. Obe visine se smatraju rubom svemira. Letovi će trajati oko 10 minuta, sa oko 4 minuta bestežinskog stanja. 

Spejs X Ilona Maska, još jedan rival u svemirskoj trci, za razliku od njih putnike vodi u orbitu oko planete. 

Sve tri kompanije planiraju komercijalna putovanja u svemir. Za Spejs X prvi privatni let je zakazan za septembar. 

Komentari (0)

Magazin