Aktuelno

Koje su šanse da se u skorije vreme stigne do Marsa – jedna od tema na Astronomskom kampu na Fruškoj gori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

06:57

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Ima li života van Zemlje? Kako napreduju aktuelne i šta da očekujemo od budućih svemirskih misija, koliko poznajemo solarne i vansolarne planete, šta je novo u razvoju veštačke inteligencije, neke su od tema o kojima će se razgovarati na 20. jubilarnom Astronomskom kampu koji se i ove godine održava u naselju Letenka na Fruškoj gori od 8. do 11 jula.

Osnivač i organizator kampa Aleksandar Zorkic rekao je za Euronews Srbija da će najzanimljivija tema verovatno biti astronautika, u jeku priča o trci oko meseca.

"I Mars se pojavljuje kao interesantna destinacija, a ko će pobediti u toj trci, sada su takmaci Kina i SAD. Koje su uopšte šanse da se stigne u skorije vreme do Marsa pričaće vrsni poznavaoci astronautike", rekao je Zorkić za Euronews Srbija.

Zorkić je naveo da će na kampu biti poseban program za decu, koji uključuje crtanje, slikanje, pravljenje vulkana...

Kako je najavljeno, tokom kampa će se voditi razgovori sa fizičarima, a teme neće biti samo fizika. Jedna od glavnih tema biče veštačka inteligencija, koja je aktuelna poslednjih godina.

"Istakao bih i dolazak našeg najvećeg živog astronoma Zorana Kneževića koji će pričati o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) o kojoj manje više imamo neke pogrešne predstave", kaže Zorkić.

Euronews/Printscreen

 

U kampu će biti i dva posebna solarna teleskopa kojima će se posmatrati sunce.

"Ne sme se gledati golim okom ka suncu, a kamoli kroz teleskop, ali imamo posebne teleskope za to. Uveče su astronomska posmatranja, imamo na raspoloaganju i dovoljno teleskopa za to", navodi Zorkić i dodaje da će u kampu biti i demonstrant koji će učesnike upoznati sa letnjim zvezdanim nebom.

Kada je reč o trci u pohodu na svemir, Zorkić navodi da to postaje sve dostupnije, te se sve sada brže razvija.

"Ranije to nije išlo tako brzo, prvi turista je bio Denis Tito, pre dvadesetak godina, ali je sada to ubrzala tehnologija. Letovi su jeftiniji, ali su i bezbedniji", navodi organizator Astronomskog kampa.

Kako je rekao, u planu jesu turistička putovanja oko meseca, ali je nezgodno prognozirati kada će se nešto desiti, jer to zavisi i od stanja u svetu.

"Ne možete imati letelicu u orbiti oko zemlje, a da na planeti vodite ratove, nije kompatibilno", kaže Zorkić.

Komentari (0)

Srbija