Nauka

Rusija se sprema za put u daleki kosmos: Šestoro istraživača godinu dana živi u svemirskim uslovima

Komentari

Autor: Space

21/11/2023

-

09:26

Rusija se sprema za put u daleki kosmos: Šestoro istraživača godinu dana živi u svemirskim uslovima
Rusija se sprema za put u daleki kosmos: Šestoro istraživača godinu dana živi u svemirskim uslovima - Copyright Prinstscreen YouTube/Asgardia Space Nation

veličina teksta

Aa Aa

Ruski naučnici pokrenuli su novi "Sirius 23" program, u okviru kog će šest ljudi tokom 360 dana u specijalnoj laboratoriji simulirati uslove dugog svemirskog putovanja.

Projekat izvodi čuveni Institut za biomedicinske probleme u okviru Ruske akademije nauka, koji je i ustanovljen pre 60 godina kako bi ispitao posledice koje bi po ljudski organizam imalo dugoročno istraživanje svemira.

"Sirius 23" je četvrta faza eksperimenata, a prethodna najduža trajala je 240 dana.

Posada se 14. novembra uselila u izolovanu laboratoriju, u kojoj će, između ostalog, simulirati sletanje na Mesec, kao i operacije istraživanja Mesečevog tla. 

Ovog puta u projektu učestvuje više žena nego muškaraca, a posadu čine: Juri Sergejevič Čebotarev (komandant), Anželika Anatoljevna Parfjonova, Ksenija Dmitrijevna Orlova, Ksenija Sergejevna Šišenjina, Rustam Nazimovič Zaripov, kao i njihova koleginica iz Belorusije Olga Sjergejevna Mastitskaja.
 
Tokom trajanja eksperimenta, proučavaće se psihofiziološki aspekti aktivnosti posade i njihove reakcije na različite vrste tehničkih kvarova, koji bi u stvarnim uslovima mogli da imaju katastrofalne posledice.

Takođe će biti ispitivani problemi u interakciji među članovima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin