Tehnologija

Dan pred udar ostataka rakete u Mesec misterija ostaje - čije se svemirsko đubre očekuje na tamnoj strani Meseca

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

03/03/2022

-

14:00

Dan pred udar ostataka rakete u Mesec misterija ostaje - čije se svemirsko đubre očekuje na tamnoj strani Meseca
Dan pred udar ostataka rakete u Mesec misterija ostaje - čije se svemirsko đubre očekuje na tamnoj strani Meseca - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Svet sa neizvesnošću čeka sutrašnji dan kada se očekuje da u Mesec udari deo stare rakete poslate u svemir pre više godina. Podsećamo da su svetski mediji nedavno objavili informaciju prema kojoj je reč o delu rakete Falkon 9 kompanije Spejs Iks koja je u svemir poslata 2015. godine.

Međutim, ubrzo su stigli novi proračuni putanje kretanja Američke svemirske agencije (NASA) prema kojima nije reč o raketi američke kompanije već je verovatnije da je u pitanju deo kineske rakete iz misije Čangde 5-T1 poslate u svemir 2014. godine. Ta misija bila je prethodnica i priprema za misiju Čangde 5 tokom koje je u decembru 2020. donet na Zemlju uzorak sa tla Meseca.

Ni dan pred udar nije sigurno ni da li je u pitanju deo kineske rakete, jer je Kina odbacila tvrdnje da je u pitanju njena raketa, preneo je sajt Lajv sajens. Kina, koja trpi dosta kritika da posle njenih misija u svemiru ostaje velika količina svemirskog đubreta tvrdi da strogo pazi o ostacima koji se pojvljuju posle lansiranja raketa.

U prilog tvrdnjama Kineza ide i podatak američkog 18. Skvadrona za svemirsku kontrolu po kojem su ostaci kineske rakete ušli u atmosferu Zemlje 2015. godine pa nema mogućnosti da udari u Mesec, navodi sajt Spejsnjuz.

Astronom Bil Grej koji je prvi na svom blogu objavio informaciju da će u Mesec da udari raketa Spejs Iksa, a posle u saradnji sa NASA,došao do novih proračuna o kineskoj raketi, tvrdi da ni ta tvrdnja nije pouzdana jer radarski podaci mogu da prate samo delove rakete koji se kreću blizu Zemlje. 

Udar neće biti vidljiv sa Zemlje

Do udara će doći u udaljenom, odnosno, tamnom delu Meseca, ali neće biti vidljiv sa zemlje jer taj deo našeg satelita nikad nije vidljiv golim okom. Stoga se NASA nada da će njen Lunarni orbiter koji se okreće oko Meseca, moći da snimi mesto udara, ali tek posle nakon što do njega dođe. 

NASA je u izjavi za sajt Spejs istakla da će njen tim posle udara da proceni da li je došlo do bilo kakve promene na površini Meseca a zatim će da identifikuje novi krater.

Američka svemirska agencija ističe da je ovo jedinstvena prilika za nova istraživanja jer će posle udara ostatka rakete, odnosno, svemirskog đubreta, kamerama moći da se snimi mesto udara i da se kasnije uporedi sa slikama snimljenim pre udara. 

AP prenosi da je deo rakete čiji udar se očekuje težak oko tri tone i da će posle udara nastati krater veličine nekoliko traktorskih prikolica, prenosi AP.

Prašina koja prelazi stotine kilometara

Do udara će doći pri brzini od oko 9.300 kilometara na čas, ali će biti potrebne nedelje a možda i meseci da se dođe do satelitskih slika i potvrda o tome. 

Bez obzira na to čije đubre je u pitanju, naučnici očekuju da će posle udara da nastane krater dimenzija 10 puta 20 metara dok će prašina koja će se podići sa površine da preleti na stotine kilomerata preko puste površine Meseca.

Mesec je pun kratera, a s obzirom na činjenicu da nema atmosferu, nemoćan je protiv udara meteora i asteroida.

Podsećamo, Bil Grej, astronom i tvorac Projekta Pluton, softvera za praćenje asteroida prvobitno je identifikovao lutajuće svemirsko đubre kao deo rakete Falkon 9 i predvideo da će se njeni delovi sudariti sa Mesecom posle sedam godina leta. 

Prvi proračun bio pogrešan

Međutim, kako piše Lajv Sajens, on je uvideo da je njegov proračun bio pogrešan. Grej tvrdi da je u pitanju deo kineske rakete iz misije Čangde 5-T1 koja je lansirana u svemir u oktobru 2014.

NASA je potvrdila podatke koje je objavio Bil Grej i istakla da će u Mesec najverovatnije da uradi deo rakete koja je lansirana pre sedam godina.

Unsplash

 

"Analize koje je obavila NASA govore da je objekat koji se očekuje da udari u Mesec 4. marta najverovatnije deo kineske rakete iz misije Čangde 5-T1 koja je lansirana 2014., navodi se u saopštenju i dodaje da nije u pitanju deo rakete Falkon 9 kao što je ranije najavljivano.

Džon Džordžini, inženjer koji radi za Džet propalšn laboratoriju u okviru NASA,  upozorio je Greja na grešku 12. februara. Prema podacima iz baze podataka Američke svemirske agencije koja prati predviđene orbite stotine hiljada objekata koji se kreću kroz solarni sistem došao je do podataka da po predviđenoj trajektoriji deo rakete Falkon 9 neće proći blizu Meseca tako da je mala verovatnoća da će neki njen deo da udari.

Kineski Lunarni lender se nalazi na udaljenoj strani Meseca ali predaleko je da bi mogao da zabeleži udar. Takođe je i Lunarni orbiter NASE van dometa, dok je mala verovatnoća da će i indijski orbiter Čandrajan 2 moći da snimi trenutak udara. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin