Nauka

Pogrešna procena: Umesto dela rakete Falkon 9, u Mesec će udariti deo kineske rakete poslate u svemir pre sedam godina

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

17/02/2022

-

21:12

Pogrešna procena: Umesto dela rakete Falkon 9, u Mesec će udariti deo kineske rakete poslate u svemir pre sedam godina
Pogrešna procena: Umesto dela rakete Falkon 9, u Mesec će udariti deo kineske rakete poslate u svemir pre sedam godina - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Pre dvadesetak dana brojni mediji preneli su vest da će raketa Falkon 9 koju je u svemir poslala kompanija Ilona Maska, Spejs Iks, 4. marta da udari u Mesec čime će naučnici moći da dobiju jedinstvenu priliku da vide kako se stvara novi krater na zemljinom satelitu, ali i da saznaju kakav je sastav stena koje će izbiti na površinu posle udara. 

Pričalo se da je reč o delu rakete koja je pre sedam godina poslata na interplanetarnu misiju u duboki svemir, da je tokom faza misije potrošila ranije svo gorivo i da neće moći da se vrati na Zemlju već da će da udari u Mesec. U ovoj vesti je tačno da će deo rakete da udari u Mesec, ali to neće biti raketa Falkon 9 već deo kineske rakete.

Lajs sajens je preneo da stručnjaci sada smatraju da će deo kineske rakete koja je 2014. godine poslata u svemir da udari u Mesec.

Unsplash

 

Bil Grej, astronom i tvorac Projekta Pluton, softvera za praćenje asteroida prvobitno je identifikovao lutajuće svemirsko đubre kao deo rakete Falkon 9 i predvideo da će se njeni delovi sudariti sa Mesecom posle sedam godina leta. Međutim, kako piše Lajv Sajens, on je uvideo da je njegov proračun bio pogrešan. Grej tvrdi da je u pitanju deo kineske rakete iz misije Čangde 5-T1 koja je lansirana u svemir u oktobru 2014.

NASA je u sredu potvrdila podatke koje je objavio Bil Grej i istakla da će u Mesec najverovatnije da uradi deo rakete koja je lansirana pre sedam godina.

NASA potvrdila da je u pitanju deo kineske rakete

"Analize koje je obavila NASA govore da je objekat koji se očekuje da udari u Mesec 4. marta najverovatnije deo kineske rakete iz misije Čangde 5-T1 koja je lansirana 2014., navodi se u saopštenju i dodaje da nije u pitanju deo rakete Falkon 9 kao što je ranije najavljivano.

Džon Džordžini, inženjer koji radi za Džet propalšn laboratoriju u okviru NASA,  upozorio je Greja na grešku 12. februara. Prema podacima iz baze podataka Američke svemirske agencije koja prati predviđene orbite stotine hiljada objekata koji se kreću kroz solarni sistem došao je do podataka da po predviđenoj trajektoriji deo rakete Falkon 9 neće proći blizu Meseca tako da je mala verovatnoća da će neki njen deo da udari.

Grej je sada na svom blogu objavio da je Kina 2014. tokom svoje misije poslala na Mesec malu letelicu kao deo pripreme za misiju Čangde 2020. On je sada ubeđen da će deo rakete "Dugi Marš 3C" koja putuje ka Mesecu brzinom od oko 9.288 kilometara na čas, udariti u njegovu površinu 4. marta. 

Deo rakete će udariti u mesečev ekvator sa njegove tamnije i dalje strane što znači da udar neće moći da se posmatra sa naše planete.

Posmatranje sa Zemlje neće biti moguće

Međutim, sateliti koji orbitiraju oko Meseca, kao što je Lunarni orbiter Američke svemirske agencije i Indijska letelica Čandrajan 2 najverovatnije će moći da snime trenutak udara. Naučnici se nadaju da će slike koje budu zabeležene da im pomognu da bolje razumeju sastav stena koje se nalaze ispod površine Meseca. Naime, oni već dugo istražuju teorije o postojanju leda na polovima Meseca. Mogućnost da vide podizanje materijala koji se nalazi ispod površine tla Meseca, što će se desiti kada raketa udari, doneće im vredne podatke.

 

 

Astrofizičar sa Harvarda Džonatan Mekdauel, tvitovao je da je nesporazum oko rakete koja će da udari u Mesec "iskrena greška" kao i da se sada dobro uviđa problem zbog nedostatka odgovarajućeg sistema praćenja objekata koji se kreću kroz duboki svemir. 

Grej je za Vašington Post rekao da se još nije čuo sa kolegama iz kompanije Spejs Iks, ali da će im se izviniti zbog greške. Dodao je i da se nada da će pažnja koja je sada posvećena kretanju svemirskog đubreta da nas još više osvesti o tome šta sve leti kroz duboki svemir.

"Ne mogu da krivim ni Spejs Iks ni Kinu za sve ono što svi mi radimo decenijama, a to je ignorisanje problema. Isto tako bih im poručio da kada bi hteli da me obaveste gde njihove letelice lete da bi mogli da izbegnemo buduće nesporazume", rekao je Grej za Vašington Post.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin