Tehnologija

Geomagnetna oluja uticala na 49 satelita kompanije Starlink

Komentari

Autor: Indipendent

09/02/2022

-

10:20

Geomagnetna oluja uticala na 49 satelita kompanije Starlink
Geomagnetna oluja uticala na 49 satelita kompanije Starlink - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll, Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Četrdeset od 49 satelita koje je prošle sedmice lansirala kompanija Starlink, u vlasništvu Ilona Maska, najverovatnije će biti uništeno u geomagnetnoj oluji. Sateliti koji su lansirani 3. februara raketom Spejs Iks Falkon 9 iz Kenedi svemirskog centra na Floridi stigli su do niske orbite Zemlje.

Od početne orbite koja se nalazi na oko 20 kilometara od površine zemlje, sateliti su ostvarili planirani let i posle dodatnih provera očekivalo se da izvedu manevre izdizanja kako bi došli na planiranu visinu u orbiti, saopšteno je iz ove kompanije.

Međutim, geomagnetna oluja je prošlog petka stvorila 50 odsto veći otpor u odnosu na prethodna lansiranja i sprečila 40 satelita da stignu na planiranu  poziciju u orbiti Zemlje.

Ove oluje izazivaju zagrevanje atmosfere i povećavaju njenu gustinu na malim visinama.

Ugrađeni GPS uređaji su detektovali da je oluja za 50 odsto  povećala otpor atmosfere u odnosu na ranija lansiranja, saopštio je Spejs Iks.

Oluja sprečila manevre satelita

Iako je Starlink tim komandovao satelitima da uđu u bezbedan režim leta kako bi minimizirali otpor i zaklonili se od oluje, preliminarna analiza je otkrila da je otpor koji je stvorila oluja sprečio satelite da uđu u bezbedni režim leta i da započnu manevre podizanja položaja u orbiti.

U preliminarnoj analizi pretpostavlja se da su sateliti sagoreli prilikom ponovnog ulaska u atmosferu, objavila je kompanija. 

"Sateliti koji izlaze iz orbite ne predstavljaju rizik od sudara sa drugim satelitima i napravljeni su tako da nestaju (sagorevaju) prlikom ponovnog ulaska u atmosferu, što znači da za njima ne ostaje svemirsko đubre i nijedan deo ne udari u površinu planete", istakli su.

Iz kompanije Starlink objašnjavaju da su njihovi sistemi napravljeni po najsavremenijim tehnologijama i da nema opasnosti od ostajanja delova satelita u orbiti.

Lansiranje satelita koje obavlja ova kompanija došlo je na udar kritike posle studije koja je objavljena prošlog meseca. U njoj je otkriveno da sve više slika koje snime astronomi u opservatorijama na Zemlji ima smetnje zbog čestog lansiranja satelita kompanije Spejs Iks.

Novo istraživanje je došlo do zaključka da su sateliti kompanije Starlink imali veliki uticaj na astronomska istraživanja koja su obavljena u opservatoriji Zvicki u Kaliforniji u periodu od novembra 2019. do septembra 2021. godine. Naime, tragovi koje ostavljaju sateliti tokom orbitiranja utiču na kvalitet snimaka svemira koje je snimila ova opservatorija.

Naučnici kažu  da oko 5.300 tragova koje su ostavili sateliti može da se pripiše satelitima kompanije Starlink, što je veoma opasno jer može da ometa uočavanje potencijalno opasnih satelita.

Ipak, uprkos povećanju broja tragova koje su ostavili sateliti tokom perioda analize, sadašnja istraživanja u opservatoriji Zvicki nisu mnogo ugrožena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin