Tehnologija

Rover Preseverans obeležio godinu dana rada na Marsu i došao do niza zanimljivih saznanja

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

22/02/2022

-

08:31

Rover Preseverans obeležio godinu dana rada na Marsu i došao do niza zanimljivih saznanja
NASA/JPL-Caltech - Copyright NASA/JPL-Caltech

veličina teksta

Aa Aa

Marsovski rover Perseverans koji je Američka svemirska agencija (NASA) poslala na Mars pre godinu dana uspešno je dosad odradio niz testova i doveo do zanimljivih saznanja koja će biti korisna za dalje istraživanje crvene planete, prenela je NASA.

Podsećamo, rover je na površinu Marsa sleteo 18. februara 2021. godine. Težine malo više od tone, to je i najteži rover koji je dosad sleteo na Mars dok je u isto vreme slao slike dramatičnog sletanja.

Vozilo je dosad sakupilo uzorke stena i trenutno u svom teretnom prostoru nosi šest tuba sa uzorcima. U isto vreme on služi i kao bazna stanica za prvi marsovski helikopter Ingenuiti. 

Osim toga, Ingenuiti je opremljen uređajem nazvanim MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), prvim prototipom generatora za stvaranje kiseonika na našem susedu.

NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

 

Perseverans je oborio rekorde za najdužu razdaljinu pređenu za jedan dan, rover je 14. pre šest dana prešao čak 320 metara. Putanju je prešao koristeći sistem samonavigacije koji mu omogućava da sam bira trasu kretanja i da zaobilazi veće stene i druge prepreke.

NASA

 

Rover je gotovo završio svoju  prvu naučnu misiju u krateru Jezero, lokaciji za koju naučnici tvrde da se nalazilo jezero pre više milijardi godina i gde se nalaze jedne od najstarijih stena koje su dosad naučnili uspeli delom da ispitaju. Naime, te stene u sebi čuvaju odgovore na pitanje da li je nekada postojao drevni mikroskopski život. Koristeći bušilicu koja se nalazi na kraju robotske ruke i sofisticirani sistem za prikupljanje uzoraka, Perseverans drobi stene sa dna kratera što je prvi korak u misiji otpremanja tih uzoraka nazad na našu planetu na dodatna ispitivanja koja će biti organizovana u budućnosti.

Tomas Zurbučen, pomoćnik administratora direktorata NASE za naučne misije u Vašingtonu, kaže da će uzorci koje Perseverans sakuplja omogućiti da se dođe do saznanja o nastanku kratera Jezero.

Krateri otkrivaju starost planete

Planirano je da rover tokom narednih nedelja sakupo još dva uzorka tla, tačnije, uzorke tamne stene koje ima u večim količinama na dnu kratera koje bi možda mogle da daju odgovor o njegovoj starosti i jezeru koje je tu nekada teklo.

Naučnici mogu da delimično odrede starost planete brojeći kratere nastale  od udara nebeskih tela. Starije površine imale su više vremena da se nagomilaju udarni krateri raznih dimenzija.
Kejti Stak Morgan, zamenik naučnog projekta Perseverans kaže da sada koriste saznanja koja imaju o kraterima na Mesecu i primenjuju ih u istraživanju kratera na Marsu.

"Dopremanjem uzoraka stena iz kratera na Zemlju mogli bi da tačno odredimo starost kratera umesto da se oslanjamo na proračune", objašnjava.

Projekat je tokom godinu dana nailazio i na izazove. Podsećamo da je prvi pokušaj bušenja rupe u steni prošao neuspešno jer rover nije uspeo da uzorke sakupi u specijalnu titanijumsku tubu. Naučnici su tada objavili da je rover najverovatnije bušio u rastresitom tlu čime je i misija bila neuspešna za razliku od narednih koje su prošle bez problema.

Marsovski helikipter Ingenuiti bio je poslat sa ciljem da obavi najviše pet letova. Naučnici su prilikom konstruisanja helikoptera nastojali da reše problem znatno ređe gustine atmosfere koja obavija Mars. Poznato je da je letelicama let u takvim uslovima veoma težak a ponekad i nemoguć. Stoga su naučnici iz NASE helikopteru napravili tri kraće elise koje se rotiraju znatno brže u odnosu na elise helikoptera koje koristimo na Zemlji. Nade su polagali da će helikopter uspeti bar jednom da poleti, ali, uspeh se isplatio jer je letelica posle prvog uspešnog leta, nastavila i dalje da obavlja test letove i dosad je obavila čak 19. Osim toga, letelica je bila prizemljena gotovo mesec dana zbog peščane oluje ali ni to je nije omelo u radu. Ova letelica je veoma bitna jer može da snima, a na osnovu tih snimaka rover može da planira trasu svoje putanje.

Rover snimio prvi zvuk sa crvene planete

Rover Perseverans opremljen je sa dva mikrofona koji su snimili gotovo pet sati zvuka vetra, motora vozila i točkova koji se kotrljaju po kamenitoj površini planete, prenosi NASA. 

Pet sati audio materijala bogata je riznica zvukova koje će naučnici detaljno da proučavaju.
Baptist Čid, naučnik sa Instituta za astrofiziku i planetologiju iz Francuske koji proučava snimljen zvuk opisao je nova saznanja da čine da se osećate "kao  da ste stvarno na planeti".

"Zvuci sa Marsa su puni jakih vibracija, tako da možete stvarno da ih osetite kada stavite slušalice. Važnost snimljenog zvuka je što će ubuduće mikrofoni biti važan deo misije proučavanja Marsa", istakao je Čid.

NASA/JPL-Caltech

 

Perseverans je prvo vozilo koji je snimilo zvuk na crvenoj planeti koristeći mikrofone koji se mogu komercijalno kupiti u radnjama. 

Jedan mikrofon je postavljen na šasiji vozila dok se drugi nalazi na jarbolu gde je postavljen SuperCam, laserski instrument koji proučava stene i atmosferu.

Glavna misija rovera je potraga za dokazima drevnog života. Rover analizira geološku istoriju planete i ponašanje klime u prošlosti kako bi utabao put za početak prve ljudske misije ka Marsu.

Ali, pre toga, NASA planira da u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) pošalje letelicu na Mars koja je sakupiti tube sa uzorcima stena koje će Perseverans sakupiti i da ih vrati na Zemlju za punu analizu.

Komentari (0)

Magazin