Tehnologija

NASA ostvarila istorijski uspeh, potvrđeno da je rover Perzerverans sakupio uzorke tla sa Marsa

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

07/09/2021

-

18:12

NASA ostvarila istorijski uspeh, potvrđeno da je rover Perzerverans sakupio uzorke tla sa Marsa
NASA ostvarila istorijski uspeh, potvrđeno da je rover Perzerverans sakupio uzorke tla sa Marsa - Copyright NASA/JPL-Caltech

veličina teksta

Aa Aa

Posle jednog neuspešnog pokušaja zbog bušenja  rupe u rastresitom tlu, rover Perzerverans se pomerio na drugu lokaciju i poslao slike na kojima se vidi da je uzorke tla sakupio i ubacio u titanijumsku tubu. 

Uzorak je uzeo iz kratera Jezero i tanak je kao hemijska olovka, prenela je NASA. Misija je kontrolisana iz laboratorije Američke svemirske agencije u Južnoj Kaliforniji. Stručnjaci su uspeh misije okarakterisali kao istorijski jer se konačno isplatio višegodišnji rad i planiranje. 

Uzorak se sada nalazi u specijalnoj titanijumskoj tubi, jednoj od četrdesetak koja će čekati neku od sledećih misija čiji će cilj da bude da te uzorke dopreme na Zemlju gde će biti obavljene detaljne analize.

NASA/JPL-Caltech

 

Tu misiju planiraju zajedničkim snagama da organizuju NASA i ESA (Evropska svemirska agencija) i to će biti prvi materijal koji će biti dopremljen sa jedne planete na drugu. 

“NASA je poznata po veoma ambicioznim planovima i ciljevima, ali i po tome što ih uvek ostvari jer se obavezala da se bavi istraživanjima i inovacijama“, istakao je administrator u NASA Bil Nelson. 

On je dodao da je ovo monumentalno dostignuće i da jedva čeka da vidi buduće upehe koje će da ostvari rover Perzerverans i njihov tim. 

 

 

Osim sakupljanja uzoraka stena i regolita, materijala kojeg ima u velikim količinama na površini Marsa, on će tražiti i dokaze za postojanje drevnog mikroskopskog života. Istraživaće detaljno i krater Jezeto kako bismo mogli bolje da razumemo geološku istoriju ovog područja i istoriju klimatskih promena. 

Da li je postojao život na Marsu?

Tomas Zurbučen, administrator za nauku u NASA istakao je da su još od misije Apolo i putovanja na Mesec pokazali kolika je naučna važnost dopremanja uzoraka sa drugog sveta zbog detaljne naučne analize. 

Nasa/JPL-Caltech/ASU/MSSS

 

“Istu proceduru ćemo uraditi i sa misijom rovera Perzerverans kroz Program dopremanja uzoraka sa Marsa. Upotrebom najsofisticiranijih naučnih instrumenata na Zemlji, očekujemo da dođemo do neverovatnih otkrića u brojnim naučnim oblastima kao i do odgovora na najvažnije pitanje, a to je, da li je nekada postojao život na Marsu“, istakao je. 

Rover je počeo sa prikupljanjem uzoraka 1. septembra kada je rotaciona bušilica izbušila rupu u steni. Rover je posle toga, rotirao svoju dugačku robotsku ruku kako bi snimio da li je uzorak pravilno ušao u tubu i poslao podatke na zemlju. 

NASA

 

Rover je tubu prebacio u svoj tovarni deo kako bi je izmerio i snimio. Zatim ju je hermetički zatvorio, slikao i uskladištio. 

Stručnjaci iz NASA kažu da se sistem za prikupljanje uzoraka sastoji od čak 3.000 delova i da zajedno čine najkompleksniji mehanizam koji je do sada poslat u svemir. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin