Tehnologija

NASA počela testiranje električnog vozila koje uzleće vertikalno

Komentari

Autor: A. Todorović

01/09/2021

-

17:40

NASA počela testiranje električnog vozila koje uzleće vertikalno
NASA počela testiranje električnog vozila koje uzleće vertikalno - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

Američka svemirska agencija počela je, u saradnji sa firmom Džobi avijation, testiranje električne letelice koja uzleće vertikalno.  Testiranje će se obavljati do 10. septembra u bazi u Kaliforniji, prenosi NASA.

Ovo je prvi put da je NASA počela sa testiranjem ove vrste letelice. Ako dođu do dobrih rezultata, ove vrste letelice mogle bi u budućnosti da se koriste kao jedna vrsta letećeg taksija kojim bi se prenosili putnici i roba.

 

 

Cilj istraživanja je prikupljanje podataka o performansama vozila i akustici kako bi mogli da ih primene za buduće dizajniranje vozila koja lete. Kampanja razvoja ovog vida vazdušnog saobraćaja u SAD trajaće više godina, dok će se testovi izvoditi na raznim lokacijama.

Tokom najavljene faze testiranja NASA će prikupljati podatke o ponašanju, kretanju i komunikaciji letelice sa kontrolnim centrom.  Ako rezultati budu dobri planirano je da se jednog dana koristi u komercijalne svrhe.

Posebno će se meriti akustičnost letelice i to sa više od 50 mikrofona koji će biti postavljeni na svim bitnim delovima i meriće nivo bike i različitim fazama leta.  

Kompanija Džobi već deset godina sarađuje s NASOM na razvoju novog tipa električne letelice. Tokom testiranja posebna će pažnja biti posvećena praćenju nivoa bezbednosti tokom leta. 

NASA

 

Kada letelica jednog dana prođe sve testove biće korišćena kao efikasno i svima dostupno vozilo za prevoz ljudi i tereta. Po ugledu na nju biće sagrađeni dronovi za dostavu robe, vazdušni taksi i vozila za prenos medicinske opreme. 

Komentari (0)

Magazin