Tehnologija

Rover Prezerverans iz drugog pokušaja izbušio prvu rupu u steni na Marsu

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

04/09/2021

-

21:44

Rover Prezerverans iz drugog pokušaja izbušio prvu rupu u steni na Marsu
Rover Prezerverans iz drugog pokušaja izbušio prvu rupu u steni na Marsu - Copyright Nasa/JPL-Caltech/ASU/MSSS

veličina teksta

Aa Aa

Rover Perzerverans poslao je podatke u kontrolni centar u Američkoj svemirskoj agenciji  (NASA) koji ukazuju da je početak misije prikupljanja uzoraka tla prošao uspešno.

Slike pokazuju uzorke tla koji su sakupljeni u titanijumsku tubu posle bušenja rupe u stenovitom tlu Marsa, prenela je NASA.

Prve slike nisu bile dovoljno vidljive zbog slabe sunčeve svetlosti, pa će rover pre procesiranja uzoraka napraviti još nekoliko fotografija.

Nasa/JPL-Caltech/ASU/MSSS

 

Podsećamo da prvi pokušaj od 5. avgusta nije bio uspešan jer je, kako se pretpostavlja, rover bušio rupu u rastresitom tlu pa robotska ruka nije mogla da tubu napuni uzorcima. 

Potvrda da je u drugom pokušaju sakupljen uzorak tla biće dobijena kada rover bude napravio nove slike.

Perzerverans koristi rotaciono-udarnu bušilicu na dva metra dugoj robotskoj ruci i šuplju burgiju koja može da vadi uzorke tla malo deblje od olovke. 

Unutar burgije nalazi se tuba za sakupljanje uzoraka. Posle završenog rada Perzeverans je manevrisao sa burgijom i otvorenim krajem tube kako bi je snimila specijalna kamera. 

Rover je bušio stenu veličine akt tašne koja je deo stenovitog grebena dugog više od 900 metara.

Nasa/JPL-Caltech/ASU/MSSS

 

Najnoviji set slika pokazuje izbušenu stenu i tubu sa prikupljenim uzorkom. 

NASA je saopštila da je ovo prvi uspeh jer je rover uspešno izbušio rupu u steni. Tim naučnika je pažljivo odredio lokaciju gde će da se buši stena. 

Ukoliko se desi da i nove slike ne budu dovoljno vidljive, tim i dalje ima nekoliko opcija na stolu. Jedna je korišćenje sonde za uzorkovanje koja se nalazi unutar šasije rovera koja može da da potvrdu da li se uzorak nalazi u tubi.

 

 

Zajedničkom misijom NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) planiraju da pošalju letelicu na Mars koja će da sakupi tube sa uzorcima i da ih vrati na Zemlju gde će biti poslati na detaljno proučavanje koje će biti važno za slanje ljudske misije na našu susednu veoma hladnu planetu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin