Nauka

Novi prozor u kosmos: Svemirski teleskop "Euklid" pravi najveću 3D mapu univerzuma

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

08:51

Novi prozor u kosmos: Svemirski teleskop "Euklid" pravi najveću 3D mapu univerzuma
Euklidov teleskop - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku su završne pripreme za lansiranje svemirskog teleskopa "Euklid" koji ima za cilj da proizvede najveću i najtačniju 3D mapu kosmosa i otkrije mračne sile koje ga oblikuju.

Tokom operacije Evropske svemirske agencije (ESA), vredne milijardu evra, teleskop će posmatrati više od trećine neba i milijarde galaksije i omogućiti analizu misteriozne tamne materije i tamne energije koje zajedno čine 95 odsto univerzuma, piše Gardijan.

"To je jedno od najvećih pitanja u nauci", rekla je astrofizičarka Izobel Huk sa Univerziteta Lankaster.

Planirano je da "Euklid" danas raketom Falcon 9 sa Floride krene na putovanje do tačke udaljene udaljene 1,7 kilometara od Zemlje.

Poletanje je bilo planirano 2022. godine na ruskoj raketi "Sojuz", ali invazija na Ukrajinu je dovela do kraja saradnje ESA i ruske svemirske agencije Roskosmos.

Tamna materija je nevidljiva supstanca koja prožima prostor i čini 80 odsto materije u univerzumu. Uprkos tome što je tako rasprostranjena, o njoj se zna vrlo malo. Naučnici se nadaju da će u jednom trenutku otkriti neke nove, egzotične čestice od kojih je ona sačinjena, ali im to do sada nije pošlo za rukom.

Tamna energija, poznata i kao peta sila, je još misterioznija, navodi britanski list, dodajući da naučnici nemaju pojma da li dolazi od kvantnih čestica ili je Ajnštajnova opšta teorija relativnosti jednostavno pogrešna.

Komentari (0)

Magazin