Nauka

Izložba "Milutin Milanković – 100 godina od reforme julijanskog kalendara" u Muzeju nauke i tehnike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2023

-

16:41

Izložba "Milutin Milanković – 100 godina od reforme julijanskog kalendara" u Muzeju nauke i tehnike
Wikipedia.org/Nepoznati autor - Copyright WikipediWikipedia.org/Nepoznati autora.org/Nepoznati autor

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Milutin Milanković – 100 godina od reforme julijanskog kalendara" će biti otvorena u petak, 15. decembra 2023. godine, u 18 časova, u Muzeju nauke i tehnike.

Događaj realizovan u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Udruženja Milutin Milanković svečano će otvoriti akademik Zoran Knežević, predsednik SANU.

Izložbu "Milutin Milanković – 100 godina od reforme julijanskog kalendara" potpisuje autorski tim: mr Slavko Maksimović, autor izložbe i kataloga, predsednik Udruženja Milutin Milanković, Zora Atanacković, muzejski savetnik Muzeja nauke i tehnike, autor izložbe i mr Sonja Zimonić, muzejski savetnik Muzeja nauke i tehnike, kustos izložbe.

Milutin Milanković rođen je 28. maja 1879. godine godine u Dalju, kod Osijeka. Školovan je na Bečkom tehnološkom institutu na kom je kao prvi Srbin stekao doktorat 1904. godine. Bio je građevinski inženjer, matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, doktor tehničkih nauka, akademik, osnivač katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba i reformi julijanskog kalendara. Smatra se osnivačem matematičke klime i klimatskog modeliranja. Preminuo je 12. decembra 1958. godine, u Beogradu.

Uz biografske podatke Milutina Milankovića, priču o detinjstvu i školovanju, građevinskoj praksi, patentima, naučnom radu na Beogradskom univerzitetu, matematičkom proračunu mehanizma i astronomskog kalendara klimatskih promena u prošlosti, centralna tema izložbe je jubilej - stogodišnjica Milankovićeve reforme kalendara, događaja koji se pamti kao revoluciona prekretnica u usaglašavanju dužine kalendarske godine sa dužinom prirodne astronomske godine. Reforma gregorijanskog i julijanskog kalendara koja je vodila izgradnji jedinstvenog, do sada najpreciznijeg Milankovićevog kalendara, prihvaćena je na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine, ali nikada nije primenjena.

Izložba je bazirana na arhivskim dokumentima, bibliografskim podacima, ličnim predmetima, opisima najznačajnijih događaja iz života i rada Milutina Milankovića, kao i eksponatima Muzeja nauke i tehnike, koji su svedoci tehnikih dostignuća korišćenih u tadašnjoj epohi.

Posetiocima je dostupna od subote, 16. decembra, a realizovana je sredstvima Ministarstva kulture. 

Komentari (0)

Magazin