Nauka

Novo istraživanje: Naučnici genetskom analizom došli do preciznih podataka o nasleđenom riziku od hipertenzije

Komentari

Autor: FoNet

25/12/2023

-

09:32

Novo istraživanje: Naučnici genetskom analizom došli do preciznih podataka o nasleđenom riziku od hipertenzije
Novo istraživanje: Naučnici genetskom analizom došli do preciznih podataka o nasleđenom riziku od hipertenzije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tim naučnika Medicinskog istraživačkog instituta Hanter u Australiji uspeo je da genetskom analizom svakog pacijenta dođe do preciznih podataka o nasleđenom riziku od hipertenzije kod svakog bolesnika zasebno i da tako ustanove najbolji način lečenja, javlja naučni portal Eurekaleret.

Naglašava se da je u svom istraživanju tim upotrebljavao podatke i merenja biobanke Velike Britanije kako bi se realno i tačno ustanovila veza između genetskog sklopa pacijenta, reakcije na sodijum i posledica po krvni pritisak.

Član istraživačkog tima, profesor Mari Karns (Murray Cairns) kaže da kod nekih pacijenata lekovi koji smanjuju sodijum u organizmu dodvode do uspešnog tretmana, dok drugi, oboleli od hipertenzije, gotovo da ni ne reaguju na tu vrstu medikamenata, ali se ispitivanjem njihove genetike može tačno utvrditi vrsta tretmana za efikasno lečenje.

Genetska analiza svakog pacijenta je temelj tzv. precizne medicine gde svaki bolesnik, zahvaljujući prikupljnim podacima, dobije najefikasnije lekove i tretman ne samo za hipertenziju nego i druge hronične bolesti, naglašava Karns dodajući da gotovo 80 procenata starije populacije u Australiji pati od jedne ili više vrsta hroničnih poteškoća.

Skoro trećina odrasle populacije u Australiji pati od visokog krvnog pritiska ili bolesti povezanih sa hipertenzijom i samo 30 odsto tih pacijenata bude uspešno izlečeno, tvrdi Karns koji kaže da bi smanjenje od 25 procenata obolelih i preminulih od hipertenzije donelo australijskoj državi uštedu od oko 34 milijarde dolara godišnje. 

Komentari (0)

Magazin